Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn huidige werkgever heeft 1.5 week na het goedkeuren van mijn ontslag, beroep gedaan op het naleven van mijn relatiebeding zoals hieronder ook in mijn contract omschreven:


1. Het is werknemer verboden om zowel tijdens als na beëindiging van het dienstverband voor een periode van twee jaar om - al dan niet voor zichzelf en/of (mede) voor derden - relaties en/of opdrachtgevers van werkgever - direct of indirect - te benaderen en/of met hen - op welke wijze ook- zaken te doen en/of contacten te onderhouden. Voorts is het werknemer verboden om binnen genoemde periode bij hen in dienst te treden.

2. Onder “relaties en opdrachtgevers” als genoemd in lid 1 worden mede verstaan met hen gelieerde, personen, ondernemingen en/of andersoortige organisaties, vennootschappen, rechtspersonen en andersoortige samenwerkingsverbanden daaronder begrepen. Eveneens wordt daaronder verstaan de daadwerkelijke of potentiële relaties en/of opdrachtgevers die voorkomen in de offerte- en/of klantenbestanden van werkgever en/of waarmee werkgever onderhandelingen voert omtrent mogelijk toekomstige opdrachten. Als peildatum voor het voorkomen in bedoelde bestanden zal gelden de datum van beëindiging van de arbeidsovereenkomst met werknemer. Onder "relaties en/of opdrachtgevers" zijn in ieder geval mede begrepen alle daadwerkelijke of potentiële relaties en/of opdrachtgevers waarmee werknemer zelf tijdens de duur van de arbeidsovereenkomst op enigerlei wijze contact heeft gehad, zelfs al zouden die niet in een der hiervoor bedoelde bestanden voorkomen.

3. Daarnaast is het werknemer na beëindiging van het dienstverband strikt verboden om te trachten, direct of indirect, personeel van werkgever - of van een met deze gelieerde onderneming - ertoe te bewegen in dienst te treden bij of anderszins te gaan werken voor (een onderneming van) werknemer dan wel voor enige andere werkgever, dit laatste ongeacht of werknemer daarbij enig (financieel) belang heeft.

Echter is mijn vraag, gezien het een landelijke organisatie is en werkzaam met meer dan 100 relaties, of het een redelijk relatiebeding betreft. Ik heb het gevoel dat ik namelijk dan nergens binnen mijn werkveld meer aan de slag kan.
Tevens hebben zij mij na het goedkeuren ontslagaanvraag (middels getekende brief) en horen van mijn ''nieuwe'' werkgever gebeld om mij hieraan te gaan houden als ik dit doorzet. Mag dat?

Daarnaast zijn er al meerdere collega's met hetzelfde contract zonder tegenspraak en problemen wel naar dezelfde werkgever overgestapt. Mij gaan ze nu echter wel hierop vasthouden. Mag dat ook?

Net zoals een arbeidsovereenkomst moet een relatiebeding redelijk zijn.

Dat het concurrentiebeding te breed is, altijd een steekhoudend argument.
Zelfs zonder dat een kantonrechter er aan te pas komt.

Dat collega’s dit konden doen, is helaas niet van belang. Dit is een gunst aan hen, die u niet kunt afdwingen.
Ik adviseer een verzoek tot vermindering van het concurrentiebeding in te dienen.

Beoordeel dit antwoord:

U heeft, neem ik aan, voor het beding getekend. U kunt er aan gehouden worden. Wel kunt u de kantonrechter vragen hier uit ontslagen te worden. De rechter weegt dan af of u aan het beding kunt worden gehouden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Alvast bedankt voor de reacties, dan rest mij nog een vraag. Ik heb bij het opzoeken en navragen van informatie hierover telkens de vraag gehad of ik er op vooruit ging wat betreft salaris en of ik een andere functie ging uitoefenen. Speelt dit nog een rol ? Want dit is beide wel degelijk het geval.


Ja dat speelt inderdaad ook een rol als rechtvaardiging voor de overstap, en is onderdeel van de afweging door de rechter. De afweging is namelijk of u in redelijkheid deze stap had kunnen/moeten maken.

Beoordeel dit antwoord:

Hoe u het beding gaat matigen is ook van belang.
Naar de kantonrechter heeft wel voeten in de aarde.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag