Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Goedemorgen,
Wij willen een bed and breakfast in een bestaand bijgebouw in het voorerf realiseren. Dit is opgenomen in het bestemmingsplan als toegestaan. Wij willen de hoogte van het gebouw bij de verbouwing aanpassen naar de wettelijke normen. Wie weet hoe hoog de goothoogte en de nokhoogte dan mag zijn en of dat mag. Het bijgebouw is nu dermate laag (hoogste punt 4 meter en lessenaarsdak) dat het lastig is er fatsoenlijke kamers in te realiseren.

De eerste vraag is of u voor het verbouwen een omgevingsvergunning bouwen benodigd hebt. in geval van bouwen in het voorerfgebied is dat het wel het geval.

Een aanvraag omgevingsvergunning bouwen wordt getoetst aan het bestemmingsplan, redelijke eisen van welstand, het bouwbesluit en de bouwverordening.

Een bestemmingsplan geeft gebruiks- en bouwmogelijkheden. Ik heb de indruk dat u bedoeld dat bed & breakfast genoemd is in de voor uw perceel geldende gebruiksmogelijkheden.
Voor de beantwoording of u het bestaande bouwwerk mag verhogen zou moeten blijken uit de bouwmogelijkheden.

Het zou kunnen dat de nu voor uw perceel geldende bouwvoorschriften geen bouwwerk in de voortuin (meer) toestaat maar het bouwwerk wel gebouwd is een vergunning is er sprake van overgangsrecht. Daarvoor geeft het bestemmingsplan specifieke voorschriften.

Indien het bouwwerk niet voldoet aan het bestemmingsplan (gebruik en/of bouw) kan bezien worden of een afwijking van het bestemmingsplan mogelijk is.

In het bouwbesluit gelden verschillende normen voor oa nieuwbouw en bestaande bouw.

Voornoemde is vanwege de algemene vraag tevens een algemeen antwoord. Voor specifieke informatie kunt u terecht bij uw gemeente. Ook kun u nader contact met mij of een andere adviseur opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag