Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Tijdens het inparkeren van mijn auto in een rij parkeerplaatsen (dwarsparkeren, dus haaks op de rijbaan), was de auto rechts naast mij zo onvoorzichtig om zonder te kijken zijn deur open te zwaaien. Gevolg hiervan was dat, doordat ik geen mogelijkheid kreeg om te remmen, ik zijn deur kapot heb gereden.

De verzekeraar heeft mij aangegeven dat, doordat wij beide een bijzondere verrichting uitvoerden, er sprake is van gedeelde schuld. Mijns inziens (gezond verstand) is dit onredelijk, aangezien mijn snelheid door het haaks inparkeren dusdanig laag was, dat de andere bestuurder mij zonder moeite had kunnen zien. Slechts door zijn onoplettendheid ben ik tegen zijn deur aangereden.

Mijn vraag is zodoende, heeft de verzekeraard daadwerkelijk gelijk en zijn beide bestuurders daarmee aansprakelijk?

In beginsel zijn beide partijen bij een bijzondere verrichting aansprakelijk, zodat een 50-50 verdeling voor de hand ligt. Het hangt af van de omstandigheden en bewijzen (getuigen etc.) of u aansprakelijk gehouden kunt worden. Als u mij het schadeformulier toestuurt dan kan ik de situatie beoordelen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor het bovenstaande antwoord. Helaas zijn er geen getuigen waarvan wij zaken genoteerd hebben. Persoonlijk vind ik dat schuld bij hem ligt, aangezien hij niet in beweging was en ik wel, waardoor ik in het nadeel was; hoe goed ik ook keek, ik kon niet meer remmen. Bij hem was dit het tegenovergestelde; als hij had gekeken, had het niet anders gekund dan dat hij mij had gezien.

Welke specifieke informatie heeft u verder nodig om de situatie beter te beoordelen?


Ik kan mij heel goed voorstellen dat u vindt dat het niet uw schuld is. Afhankelijk van het schadeformulier zou bv de situatie anders uitgelegd kunnen worden, maar feit blijft wel dat u het dan moet kunnen onderbouwen met bewijzen. Als u geen getuigen of andere bewijzen hebt hebt dan staat u er helaas niet sterk voor. Ik vrees dan ook dat er dan sprake is van gedeelde schuld.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag