Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Onze zoon heeft zijn huis verkocht en een kleiner appartement gekocht.
Tussen de verkoop van het huis en het te betrekken appartement zitten twee maanden.
Hij heeft gevraagd om dan tijdelijk, deze twee maanden, bij ons te mogen wonen.
Ons adres wordt dan wel zijn tijdelijk postadres.
Wij wonen in een huurhuis en krijgen zorg- en huurtoeslag.
Voor die twee maanden betaald hij bij ons een kleine vergoeding voor het eten.
Moeten wij dit zelf nu ook doorgeven aan de belastingdienst.
Vast bedankt voor uw reactie

U moet zorgen dat uw zoon een contract krijgt waarin u hem een kamer aanbiedt tegen de genoemde vergoeding, want anders gaat het recht op toeslag voor die twee maanden teniet. U kunt natuurlijk ook samen dit ondervangen en de toeslag door laten lopen. De dienst zal dit achteraf verrekenen.

Beoordeel dit antwoord:

Wanneer uw zoon op uw adres ingeschreven staat (in het BRP), dan wordt uw zoon toeslagpartner. dit heeft gevolgen voor de hoogte van uw huurtoeslag. De Belastingdienst, afd. Toeslagen (BDT) komt hier altijd achter, dus kunt u het maar beter meteen doorgeven.

Ook al woont uw zoon er maar 2 maanden, dan telt zijn inkomen het hele jaar mee. Grote kans dan ook dat u in dat jaar geen huurtoeslag krijgt. Uw ouderliefde kan u dus (veel) geld kosten..

Wanneer ik u was, zou ik dus niet met het antwoord van Ferwerda meegaan. u kunt een en ander ook nalezen in de Algemene Wet Inkomensafhankelijke regelingen (Awir). Ik vind deze regeling bijzonder hard en onrechtvaardig, maar ik ken al diverse uitspraken waarin de rechter deze harde wet onverkort heeft toegepast.

Beoordeel dit antwoord:

Met een huurcontract is uw zoon geen medebewoner ( maakt geen deel uit van uw huishouden ) en geen toeslagpartner zie hier http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/hoe_werken_toeslagen/kan_ik_toeslag_krijgen/medebewoner

Het kan natruulijk wel problemen geven omdat de belastingdienst het huurcontract niet accepteert. Een alternatief is een briefadres, een houder van een briefadres is nooit medebewoner , ook dat kunt u lezen in de informatie van de dienst zelf.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag