Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb een keuken gekocht, d.w.z. een offerte ondertekend, waarbij later bleek dat de maten en prijzen niet deugden. Achteraf wilde ik er van af en nu blijkt dat dit niet meer lukt.
Bij de goede maten en de prijzen kunnen ze nu doen wat ze willen. Kan dat?

Dat hangt echt van het complex van de feiten af; wat mocht u op grond van de overeenkomst verwachten? Daarbij geldt dat de inhoud van de overeenkomst, advertenties, toezeggingen , beloften, hetgeen wel op papier staat, ook wat u hebt vertelt en wat uw wensen waren, meetelt voor de verwachtingen die u mocht hebben. De vraag dan is of dat gerechtvaardigde verwachtingen waren . zo ja. dan hebt u reden de overeenkomst te ontbinden of te vernietigen wegens dwaling of minstens een prijsvermindering, als nadien blijkt dat de verkoper zich niet kan houden aan de overeenkomst en de verplichtingen die daaruit voortvloeien.

Ook mogelijk is altijd dat er zelfs nog geen overeenkomst tot stand is gekomen omdat er nog geen specificaties zijn vastgelegd en is is gewerkt onder tijdsdruk met valse voorwendselen en met fictieve maten, er nog geen duidelijkheid was over financiering echtelijke toestemming , kortom : de situatie moet grondig worden bestudeerd.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

We kwamen in de winkel voor een vaatwasser. Die van ons was stuk gegaan. De verkoper vroeg of we een nieuwe keuken wilden met nieuwe apparatuur. "Nou nee", antwoordden we." Laat ik voor de aardichheid eens iets voor u uitrekenen" aldus de verkoper. Pogingen om hem te stoppen hielpen niet. Er werd geschermd met extra aanbiedingen e.d. We bekeken een keuken. Hij kwam, na het maken van een slordige tekening van de keuken, met fictieve maten op € 13.000. Er over nadenken mocht niet. Het is nu ja of nee!! Stom genoeg beslisten we op dat moment voor "ja". We waren lekker gemaakt en zagen het op dat moment wel zitten. Thuis gekomen bleken de maten van onze keuken kleiner te zijn. Daaruit vloeit voort dat de keuken dan ook goedkoper zou moeten worden. We besloten de boel te annuleren. Van de juridische afdeling van de keukenfirma kregen we een brief waarin gevraagd werd om ongeveer € 4000,= annuleringskosten of de keuken alsnog nemen. Ik heb getekend, mijn man niet. We willen heel graag af van de keuken. Volgens de firma gaat ons dat niet lukken. We zijn nu aan hen overgeleverd, ze kunnen met de officiële maten (na opmeten) vragen wat ze willen. Wij moeten de keuken nemen!! aldus hun juridische afdeling. Of annuleringsgeld betalen.
Ikzelf denk dat we wel zonder kosten af kunnen van de keuken omdat niets officieel is; de maten niet en de prijs niet. Graag uw oordeel over bovengenoemde zaak. Alvast mijn hartelijke dank voor uw antwoordx


Over dat laatste: mij zijn zowel positieve als negatieve uitkomsten bekend bij rechter en /of geschillencommissie. Men zou kunnen blijven volhouden dat de wijze waarop zaken gedaan zijn misleidend en in uw geval zelfs een agressieve handelsmethode is , u hebt immers aangegeven niet eens een nieuwe keuken te willen aanschaffen. ( de regels staan in boek 6BW en worden als onrechtmatig bestempeld )Ook is het zo dat de nodzakelijke details ontbreken voor het rechtsgeldig doen laten zijn van de koopovereenkomst. Meestal staat echter in die overeenkomst dat wijzigingen kunnen worden doorgevoerd , soms tot 75% van het aankoopbedrag. Dat uw man niet ook heeft getekend is alleen relevant als er een financiering aan vast zit. U mag mij altijd direct benaderen zodat ik de zaak kosteloos kan bestuderen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag