Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Op 29-11-2016 heb ik van een incassobureau een openstaande rekening ontvangen. (dit is het eerste contact met het desbetreffende incassobureau)

Op deze incassobrief staat geen specificatie van de incassokosten en wordt mij verzocht binnen een week te betalen.
Omdat ik weet dat een incassobrief altijd gespecificeerd hoort te zijn heb ik contact hierover opgenomen. Per mail werd mij een juiste brief toegestuurd met wederom 7 dagen tijd.

Nu is mijn vraag, is dit wel rechtsgeldig?
Is een wettelijke incassoperiode niet 14 dagen ipv 7 ? en mag er wel na zo een fout zo een nieuwe brief toegezonden worden of hoort de incassoprocedure stopgezet te worden?

Het gaat namelijk om een 29 euro box van HelloFresh. Ik ben ooit/2jaar terug lid geworden maar heb binnen 14 dagen afgezien hiervan. Ik heb daarom nooit een bedrag betaald/hoeven te betalen. HelloFresh heeft toen uit eige fout 29 euro teruggestort op mijn rekening (deze was echter nooit betaald). Het blijkt dat de heer bij wie ik lid was geworden een foutive email heeft opgeschreven en dat Hellofresh mij per email heeft aangeschreven al die tijd. In november kreeg ik pas per post een laatste aanmaning, op dat moment kon ik geen geld ophoesten per direct en is dus mijn betaling meteen uit handen gegeven en wordt mij nu 70 euro verhaalt. Hoe sta ik hier juridisch gezien in? wat zijn mijn rechten en plichten?

Als ik uw vraag goed lees, vindt u zelf wel (terecht) dat het geld moet worden terugbetaald.
Er moet u daarvoor een redelijke termijn gegund worden om het geld terug te betalen, welke termijn onder andere afhankelijk is van de hoogte van het bedrag. In dit geval zal een termijn van 7 dagen waarschijnlijk redelijk geacht worden. Deze termijn moet u dan zijn gegeven in een brief (ingebrekestelling). Waarschijnlijk is de aanmaning die u in november heeft gekregen als ingebrekestelling te zien. Als u niet betaalt binnen de aangegeven termijn, bent u incassokosten verschuldigd. De incassokosten bedragen in dit geval maximaal € 40,-, tenzij u akkoord bent gegaan met afspraken (bijvoorbeeld in algemene voorwaarden) waarin een hoger bedrag is genoemd.

Naast de incassokosten van € 40,-, is er in de meeste gevallen wettelijke rente verschuldigd als er te laat wordt betaald. Deze rente wordt berekend over de € 29,-. Het totaalbedrag van € 70,- zal daarom waarschijnlijk terecht zijn. Doordat de wettelijke rente doorloopt totdat er is betaald, kan het bedrag nog hoger worden. Het komt overigens niet vaak voor dat voor dergelijke bedragen een procedure wordt gestart bij de rechter, maar het is wel mogelijk.

Dat er veel tijd is verstreken, geeft in dit geval juridisch geen grond om het geld niet te betalen. Wel kunt u aangeven bij het incassobureau dat er veel tijd is verstreken; wellicht dat in onderling overleg een regeling kan worden afgesproken waarbij u minder hoeft te betalen, of in termijnen kunt betalen.

Ik hoop in ieder geval dat deze informatie u meer inzicht heeft gegeven in uw rechten en plichten.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag