Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


ik was sinds 1,5 jaar geleden in het bezit van een Mercedes Vito uit 2009 een nette en altijd goed onderhouden auto die ik gebruikte voor mijn hobby motorfietsen bouwen. Ik kreeg wat later een relatie en die persoon heeft een bedrijf waarop ik de Vito op haar naam heb gezet wat een voordeel zou opleveren in de maandelijkse houderschapsbelasting (grijs kenteken)

De relatie kwam vorige maand ten einde en zij heeft mijn Vito in een woede bui verkocht aan een handelaar via internet voor de helft van de werkelijke dagwaarde omdat zij sommeerde nog geld van mij tegoed te hebben. Ik was in het bezit van het complete kenteken incl de overschrijvingscode dat hadden we zo afgesproken maar zij heeft achter mijn rug om een nieuw kenteken aangevraagd via de RDW en dit is mogelijk omdat het voertuig op haar naam was geregistreerd.

Ik ben in het bezit van de originele aankoop factuur waarin staat dat ik de Vito voor ruim 11.000 euro heb gekocht en de handelaar heeft haar er iets van 3000,- euro voor betaald. De Vito staat nu online te koop voor 7250,- inmiddels.

Ik heb haar ooit gezegd dat mochten er problemen komen tussen ons ik de Vito wel wil verkopen en heb deze ook online te koop gezet voor een redelijk bedrag. Dit als reden dat de relatie zou beeindigen en ik wou stoppen met mijn hobby. Evt financiele geschillen zouden hierbij ook opgelost kunnen worden.

Tussen ons is er verder niets op papier gezet en ook zakelijk heeft zij de auto niet in haar boekhouding vermeld en er is dus ook geen factuur o.i.d waarin staat dat zij de auto van mij heeft gekocht.

Mijn vraag: Kan ik de auto terug vorderen of aangifte doen.

Als de Vito op haar naam is geregistreerd dan wordt zij eigenaar en kan ze dan in beginsel de auto verkopen. Indien (schriftelijke) afspraken zijn gemaakt over de verkoop dan dienen deze te worden nagekomen, alhoewel een mondelinge afspraak weliswaar geldig is doch moeilijk te bewijzen valt ook al heeft u de originele aankoopbewijzen. Eventuele getuigen kan een ander licht op de zaak werpen. Slaagt u niet in de bewijslevering dan vrees ik dat u de auto niet terug kunt vorderen. Voor meer info of verdere hulp kunt u mij een privebericht sturen, zodat ik uw zaak beter kan beoordelen.

Beoordeel dit antwoord:

Registratie bij de RDW op iemands naam levert geen eigendom op van het voertuig voor die persoon Dit in tegenstelling tot waar collega Biharie (en vele anderen overigens) vanuit gaan. De registratie levert een vermoeden van eigendom op, maar dat kan dus weerlegd worden door de werkelijke feiten.

Die feiten zijn in uw geval wel aanwezig als ik uw verhaal zo lees, maar uiteraard komt alles aan op bewijskracht. U zou in dat geval aangifte kunnen doen van verduistering (er vanuit gaande dat uw ex het voertuig mocht gebruiken, anders diefstal). Ook zou het mogelijk zijn om van haar uw schadebedrag te vorderen (ik denk dan aan het bedrag wat nodig is voor een gelijk vervangend voertuig). Mogelijk kunt u ook de auto terugvorderen bij de handelaar, maar dat zou wel eens moeilijk kunnen worden en hangt echt af van alle feiten.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag