Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


16 januari is mijn eerste werkdag na mijn zwangerschapsverlof. Nu geef ik borstvoeding en wil hier zo lang mogelijk mee doorgaan. Echter vraag ik mij af of de ruimte op mijn werk voldoet aan de wettelijke eisen. De ruimte is een keuken met een bureaustoel erin waarvan de deur wel dicht kan maar niet op slot en er dus zomaar mensen naar binnen kunnen komen.

Tevens staan wij tijdens onze diensten alleen op de vestiging wat zou betekenen dat als ik ga kolven de vestiging zo'n 35min onbemand is wat niet verantwoord is mocht er wat gebeuren (sportclub) terwijl ik aan het kolven ben en/of dat ik mijn kolven tussendoor moet staken om klanten te helpen. wat zou kunnen betekenen dat ik op drukke momenten niet aan kolven toe kom. Is hier wettelijk iets in geregeld? of mag de werkgever dit zelf bepalen?

Ook vroeg ik me af hoe het zat met de tijden mbt het kolven. Moet ik hiervoor vasten tijden hanteren of mag ik dit doen op basis van het eetritme van mijn dochtertje? Mijn dochtertje eet namelijk nogal wisselend waardoor het voor mij van dag tot dag verschild wanneer ik moet kolven.

Ja mag tot jouw kindje negen maanden is 1/4 van jouw werktijd besteden aan kolven. De tijden moet je in overleg met jouw werkgever vaststellen. De ruimte die beschikbaar gesteld wordt voor het kolven moet afgesloten kunnen worden. Mijn advies voor nu is om de problemen die jij ondervindt aan te kaarten bij jouw werkgever. Mocht jouw werkgever niet willen meewerken aan een passende oplossing, dan hoor ik dat graag.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik ben al 6 maanden bezig alles geregeld te krijgen maar het maar ik krijg maar geen concrete antwoorden. Erg vervelend daar ik over twee weken wel gewoon moet beginnen met werken. Met het afsluiten van de ruimte moet deze dan op slot kunnen of is het wettelijk voldoende als de deur dicht kan?


Het recht waar u op doelt, heet het voedingsrecht en staat in art. 4:8 van de Arbeidstijdenwet. Daarin staat dat:
- u gedurende de eerste negen levensmaanden van uw kind het werk mag onderbreken om in rust en afzondering te kolven;
- u dit mag doen zo vaak en zo lang als nodig is, maar maximaal 1/4 van uw werktijd per dienst;
- u het tijdstip en de duur van de onderbrekingen voor het kolven bepaald, na overleg met de werkgever;
- de werkgever u hiertoe in de gelegenheid moet stellen en waar nodig een geschikte, af te sluiten, besloten ruimte ter beschikking moet stellen;
- de tijd van de onderbrekingen voor het kolven gelden als werktijd en daarover dus loon moet worden betaald.

In de wet is expliciet aangegeven dat niet ten nadele van u mag worden afgeweken; dergelijke afspraken zijn nietig (niet geldig). De wet kan zo worden gelezen dat u recht heeft om in rust te kolven en als dit niet kan worden gegarandeerd (omdat de deur niet op slot kan en collega's kunnen binnenlopen), dan mag u verlangen dat de deur kan worden afgesloten. Voor wat betreft de momenten van het kolven, kan in de wet worden gelezen dat uw voorstel hiertoe in eerste instantie leidend is (binnen het gestelde limiet).

In de praktijk is het niet altijd gemakkelijk om deze rechten op te eisen. Ik hoop dat u met dit antwoord in ieder geval de informatie heeft gekregen die u zoekt. Mocht uw werkgever toch niet te overtuigen zijn, belt u mij dan zodat ik namens u kan opkomen voor uw rechten. Ik help u graag.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag