Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


LS,
Voor het aanbrengen van een erfafscheiding dienen heiwerkzaamheden te worden uitgevoerd t.b.v. de fundering. Omgevingsvergunning aanwezig en Klic-melding gedaan door aannemer. Hieruit volgt dat er geen leidingen zijn, dus heiwerkzaamheden gestart. Door trillingen ontstaat schade aan de (asbestcement) waterleiding. Deze blijkt dichterbij te liggen dan op tekening aangegeven (en net niet op het eigen perceel).
Vraag 1: wie is verantwoordelijk cq. aansprakelijk voor de ontstane schade?
Vraag 2: Mag ik verwachten dat de eigenaar van de waterleiding verantwoordelijk is voor een deugdelijke waterleiding, die bestand is tegen (in dit geval) trillingen in de nabijheid, zodat de heiwerkzaamheden hierdoor niet worden belemmerd? M.a.w., wat zijn mijn mogelijkheden (rechten) om de heiwerkzaamheden door de aannemer te laten hervatten?

1. Ik begrijp dat u opdrachtgever bent en dat er geen discussie is dat het heien schade veroorzaakt aan de waterleiding. In dat geval bent u aansprakelijk voor die schade.
2. Nee u mag niet verwachten dat de buren de waterleiding dusdanig maken dat deze door hei werkzaamheden beschadigd kunnen worden. Algemeen bekend is dat het heien van palen in een bebouwde omgeving trilling schade kan veroorzaken. Daarom is het verstandiger in een bebouwde omgeving te werken met boren in plaats van heien. Mogelijk kunnen de werkzaamheden daarom voortgezet worden met boren in plaats van heien

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag