Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn vader is 1,5 jaar geleden overleden. Hij is 10 jaar geleden hertrouwd. Ik vroeg mijn stiefmoeder, via email, of hij wat heeft achtergelaten voor zijn kinderen. Hierop kreeg ik geen antwoord. Hoe kan Ik rechterlijk op de eerste plaats nagaan of er nog iets valt op te halen en dit ook daadwerkelijk te claimed?

U kunt nagaan of hij een testament had. Daarvoor moet u eerst bij de gemeente langs waarin hij overleed. Daar een overlijdensakte halen. Vervolgens navragen bij het centraal testamentenregister (kijk maar even op google) of daar een testament geregistreerd staat. Zo ja, het testament opvragen bij de notaris. Zo nee, meldt u zich dan weer op deze site

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw snelle reactie. Ik schrijf uw vanuit Finland, maar ik zal mijn broer of zus vragen om een overlijdensakte te halen en vervolgens zoals u heeft aangegeven, navragen bij het centraal testamentenregister. Ik heb begrepen dat mijn vader geen testament heeft opgemaakt, maar goed dit gaan we onderzoeken. Indien dit laatste het geval zou zijn, wat zijn de mogelijk volgende stappen?


Als er geen testament is geldt het wettelijk erfrecht. Dat komt globaal neer op het volgende. De weduwe van uw vader blijft voorlopig ""in de spullen". Wel moet worden uitgerekend wat de vorderingen van de kinderen zijn. Dat zijn niet opeisbare vorderingen op de weduwe van uw vader. Opeisbaar worden die vorderingen op het moment dat zij overlijdt. Ieder kind kan om een boedelbeschrijving vragen. De weduwe moet daaraan meewerken. Doet zij dat niet dan kan de kantonrechter worden ingeschakeld.

Als er wel een testament is is de volgende stap: het testament lezen en zien wat daarin is bepaald.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag