Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


In januari 2014 ben ik begonnen bij mijn werkgever. Ik kreeg daar eerst een half jaar contract en daarna nog 2x een jaar. Afgelopen juli 2016 werd mijn contract niet omgezet naar een vast contract. Ik was op dat moment ook 7 maanden zwanger.... wel werd mij medegedeeld dat ik na een half jaar terug kon komen. De reden van het ontslag is mij nooit duidelijk geweest. Ze waren zeer tevreden over mij.
Nu ben ik sinds vandaag weer aan het werk bij mijn oude werkgever voor 16 uur ( dat was hiervoor ook ). Helaas kreeg ik mijn contract pas vanavond, na mijn 1e werkdag, te zien toen ik thuiskwam. Daarin krijg ik een jaarcontract waarin staat dat het bij voorbaat al niet verlengd zal worden....
Ik vind dit een raar verhaal. Kan ik hier juridisch gezien iets mee want ik krijg nu nog meer het gevoel dat het vorig jaar niet omgezet is naar een vast contract omdat ik zwanger was. Dat is uiteraard strafbaar. Kunt u mij adviseren hierover.

Goed dat u uw vraag heeft gesteld. Die gaat over discriminatie, maar ook over het ontstaan van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (ketenregeling). Met name de ketenregeling is belangrijk.

Discriminatie: uw verhaal doet vermoeden dat uw contract destijds inderdaad niet is verlengd vanwege de zwangerschap en dat uw werkgever enige kennis heeft (gehad) van de regels voor het verkrijgen van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, of beter gezegd, het voorkomen ervan. Als kan worden bewezen dat het contract niet is verlengd vanwege de zwangerschap en/of dat u al in juli 2016 de toezegging heeft gekregen dat u weer in dienst mocht komen in januari 2017, dan heeft u juridisch een sterke positie om bijvoorbeeld een vergoeding te vorderen (dit kan overigens wel gevolgen hebben voor een uitkering die u in de tussentijd heeft ontvangen, bijvoorbeeld dat u die moet terugbetalen). Kan dit niet worden bewezen, dan wordt het moeilijker aan deze situatie rechten te ontlenen.

Ketenregeling: de regels voor het verlengen van contracten (ketenregeling) zijn veranderd per juli 2015. Op basis van het overgangsrecht heeft u een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (een toepasselijke CAO kan anders bepalen) die is ontstaan op 1 januari 2016. Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd kan niet van rechtswege eindigen en heeft dus niet kunnen aflopen op 1 juli 2016. De arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is daardoor nu nog steeds het uitgangspunt. Wel is het zo dat u inmiddels een half jaar niet heeft gewerkt, deze arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd nog niet heeft opgeëist en al een dag heeft gewerkt op basis van de gemaakte afspraken hierover. Deze omstandigheden kunnen door uw werkgever worden gebruikt om te beargumenteren dat het recht op de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is vervallen.

Mijn advies is om de nieuwe arbeidsovereenkomst niet te ondertekenen (dit zou zonder meer zorgen dat de keten van contracten wordt onderbroken in verband met de tussengelegen 6 maanden) en zo snel mogelijk juridische hulp in te schakelen. Ik kan u daarbij zeker helpen en denk graag met u mee (welk doel wilt u bereiken, welke vorderingen heeft u, wat zijn de gevolgen van het inroepen van uw rechten, hoe kan dit het beste worden aangepakt zodat de verstandhouding met uw werkgever goed blijft etc.). U kunt mij sowieso kosteloos bellen als u meer informatie of uitleg wilt over het overgangsrecht van de ketenregeling en waarom dit betekent dat u een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd heeft. Ik hoor graag van u.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag