Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Sinds mei 2016 zit ik ziek thuis door burn out en overspanning. Van mijn bedrijfsarts mag ik nog niet werken.
Ik hoorde laatst dat alle werknemer een bonus heb gekregen van 600 euro. en ik heb niets gekregen. Is het terecht?
Ik ga elke week naar therapie en mijn hulpverlener zei dat het volgens wet niet mag.
Graag jullie reactie.

Het uitgangspunt is dat u niet (ongerechtvaardigd) benadeeld mag worden doordat u ziek bent. Het is verder opmerkelijk dat uw collega's de bonus wel hebben gekregen en u niet. Het kan zijn dat de bonus afhankelijk is gesteld van afspraken en dat uit die afspraken volgt dat u geen recht heeft op de bonus. Er moet dan worden gekeken of die afspraken juridisch geldig en toegestaan zijn. Kunt u aangeven waarom de bonus niet aan u wordt uitbetaald?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Waar kan ik die afspraken vinden? In een cao of huisreglement van het bedrijf? Er zijn heel veel dingen mis bij het bedrijf. Ik ben doof persoon en werkt 12.5 jaar bij het bedrijf. Door mijn burn out wilde ik overgeplaatst worden naar ander afdeling maar kreeg ik niet. Ik word van alles voor de gek gehouden , vreemde en verkeerde informatie en miscommunicatie in de veronderstelling dat ik doof als gehandicapt wordt gezien waardoor ik niet kan werken. Ook kreeg ik diploma dat ik vorige jaar heb gehaald geen feestje of klein waardering terwijl andere collega's wel heb gekregen. Nu ben ik heel bang dat ik ontslagen wordt wat het niet bevorderd is voor mijn herstel van mijn ziekte, overspannen en piekeren. Ik weet zelf niet meer wat ik moet doen.


De afspraken zijn inderdaad te vinden in uw arbeidsovereenkomst, in een CAO die van toepassing is, een bedrijfsreglement, losse afspraken die u daarover heeft gemaakt met uw werkgever in bijvoorbeeld een brief of een email etc. Mocht u correspondentie vinden over de bonus, dan kunt u die kosteloos naar mij toesturen zodat ik die voor u kan bekijken.

Als u in de voorgaande jaren wel een bonus heeft gekregen (toen u nog niet ziek was), dan is dat bij gelijkblijvende andere omstandigheden waarschijnlijk ook een reden om recht te hebben op de bonus. Voor de andere beloningen/waarderingen die u beschrijft, gelden dezelfde regels; uw rechten worden met name bepaald door wat is afgesproken en wat gebruikelijk is in het bedrijf.

Goed om te weten is dat u niet zomaar kunt worden ontslagen vanwege ziekte. Zolang er nog zicht is op herstel, moet u minimaal 2 jaar ziek zijn en moeten u en uw werkgever genoeg hebben geprobeerd om u weer aan het werk te krijgen. Ontslag kan wel eerder plaatsvinden als er een andere ontslaggrond is, mits uw werkgever deze grond goed kan onderbouwen. Denk bijvoorbeeld aan niet goed functioneren (anders dan door de burnout/overspannenheid) of een verstoorde arbeidsverhouding.
Door uw relatief lange arbeidsverleden heeft u sterke rechten opgebouwd, bijvoorbeeld ook als wordt gekeken naar de ontslagvergoeding als uw werkgever uw contract zou willen beëindigen. Het is verstandig om op tijd juridische hulp in te schakelen als de reïntegratie niet goed verloopt (bijvoorbeeld als u het niet eens bent met het plan van aanpak, het oordeel van de bedrijfsarts etc.) of als u het idee heeft dat uw werkgever redenen voor een ontslaggrond aan het zoeken is.

Voel u vrij om mij een email te sturen als u vragen heeft, ik help u graag.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag