Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Afgelopen juni zijn er twee werknemers ontslagen wegens bedrijfseconomische redenen. Een derde persoon/werknemer heeft zelf ontslag genomen.
Een vierde persoon/werknemer heeft ontslag genomen vanaf februari. De derde persoon die zelf ontslag heeft genomen heeft komende week gesprekken met de werkgever om weer terug in dienst te treden. Mag dit zonder dat de twee ontslagen personen officieel hiervan op de hoogte zijn?

Bij ontslag is de arbeidsrelatie beeindigd. De werknemer en werkgever zijn elkaar niks meer verschuldigd.
De werkgever kan dan ook elke persoon aannemen wie hij wil. Hij hoeft daarover niemand te informeren.

Beoordeel dit antwoord:

De situatie ligt iets genuanceerder.

Indien de werkgever de arbeidsovereenkomst opzegt wegens bedrijfseconomische omstandigheden met een ontslagvergunning van het UWV mag de werkgever binnen 26 weken na de opzegging geen werknemer in dienst mag nemen voor het verrichten van werkzaamheden van dezelfde aard, dan nadat hij de werknemer voor wie de ontslagvergunning is verleend, in de gelegenheid heeft gesteld zijn vroegere werkzaamheden op de bij de werkgever gebruikelijke voorwaarden te hervatten.

Beoordeel dit antwoord:

M.b.t. de 2 personen, die ontslagen zijn is het half jaar (26 weken) al verstreken (juni 2016). De 4e persoon heeft zelf ontslag genomen. Daar hoeft de werkgever dus geen rekening mee te houden. M.a.w. IN DIT GEVAL mag de werkgever persoon nr. 3, die zelf ontslag genomen heeft, weer opnieuw in dienst nemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag