Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Verhaal:
Ik was 28-01-2017 aan het werken bij het bedrijf.
Dit is een alluminium-gieterij waar we werken met coatingen.
Deze coating wordt gebruikt voor veel gereedschap in te smeren zodat alluminium niet blijft plakken. Dit zit dus uiteindelijk op plaatsten op het gietbordes als handschoenen etc.

Nadat ik ook maar 1 kleine wrijving in mijn beide ooghoeken heb gewreven. Werden mijn ogen zeer rood rond 5:20.
Na mijn ogen gespoeld te hebben deed ik rustig aan maar zag bij elk lichtpuntje een blauwe waas met regenboogkleuren.
Toen ben ik naar mijn assistent-teamleider gegaan om een oogspoelfles te vragen die ik toen ook heb gekregen en gespoeld heb.

Echter toen mijn dienst erop zat en ik onder het rijden de blauwe wazen erger werden toch de spoedeisende hulp gebeld. Waardoor ik vervolgens naar de oogarts moest.

Hier ben ik geweest en mijn hoornvlies is beschadigd met gaatjes erin door loog/zuur (wat in coating zit).
Hierdoor heb ik bij de huisarts, oogarts assistent en oogarts gezeten. Ik ben zaterdag 7-1-2017 nog teruggegaan voor controle en druppels/anti-biotica gekregen

Mijn ogen zijn nu aan het herstellen. Maar het is op het werk gebeurd en daarom is mijn vraag.

Omdat ik met mijn waarschijnlijk vervuilde vingers in ooghoeken heb gezeten. Of het dan alsnog een bedrijfsongeval is?
Echter is er geen speciale beveiliging voor het product zodat dit niet verspreid wordt.

Kan ik deze kosten evt verhalen op het bedrijf?

Hartelijk bedankt rechtswinkel voor het lezen van mijn bericht, ik hoor graag reactie.
Danku

Uw werkgever dient voor een veilige werkomgeving te zorgen met deugdelijk beschermend werkmateriaal. Doet hij dit niet dan schiet hij tekort als er als gevolg van het werk schade is ontstaan. Dit is ook het geval als er een gebrek is ontstaan aan toezicht of gebrek aan instructies. Het is de vraag of dat in uw geval ook zo is. Zo ja dan is uw werkgever aansprakelijk te houden voor de ontstane schade. Medische kosten en andere schade kunt u dan claimen. Voor meer info of hulp neemt u contact met mij op via een privebericht.

Beoordeel dit antwoord:

Ik wil u ten eerste veel sterkte wensen met het volledig herstel van uw beide ogen.

De werkgever is in Nederland verantwoordelijk om voor werknemers een veilige werkomgeving te realiseren. U heeft, als gevolg van uw werkzaamheden, letsel opgelopen en hiervoor kan uw werkgever een verwijt gemaakt worden. De werkgever zal zeer waarschijnlijk een aansprakelijkheidsverzekering hebben die de (financiele) gevolgen zal regelen.

Van belang is dat er ook duidelijkheid zal komen wat u voor letsel heeft opgelopen. De artsen die u geholpen hebben kunnen hierover meer duidelijkheid geven.

U heeft recht op een schadevergoeding zoals alle kosten die u heeft gehad en nog zal krijgen.
Dat zijn o.a. eventueel de inkomsten die u mist als u niet werk kunt werken als gevolg van het het opgelopen letseleval, en een vergoeding van alle hulp die u, betaald of onbetaald, krijgt van derden en uiteraard een vergoeding van smartengeld.

Een letselschadespecialist kan u daarbij helpen en deze kan zijn of haar kosten bij de aansprakelijke verzekeraar indienen.

Mocht u informatie of hulp willen hebben dan kunt u kosteloos met mij hierover contact opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Op de eerste plaats wil ik u een heel voorspoedig en volledig herstel toewensen.
In een soortgelijke zaak die ik onlangs behandelde heeft de verzekering van de werkgever uiteindelijk aansprakelijkheid erkend. In eerste instantie bleef zij volharden dat de werknemer fout was omdat hij wist dat met gevaarlijke stoffen gewerkt werd en onnodig onvoorzichtig was geweest. In uw geval is de vraag of u voldoende geïnformeerd bent over de gevaren van de coating en hoe u daarmee om moet gaan. Daarnaast moet de werkomgeving aan de gevaren aangepast zijn en moet u de beschikking krijgen over veilige kleding en accessoires om het werk veilig te kunnen doen. Mijn eerste gedachte bij uw verhaal was dan ook of er geen veiligheidsbril gedragen werd en waarom dan niet. In ieder geval adviseer ik u om advies in te winnen bij een letsel specialist. Deze kan beoordelen of u kans van slagen heeft om schade te verhalen. Als u wenst kunt u met mij daarover contact opnemen. Mijn advies is altijd gratis en ik als ik kans van slagen zie dan behandel ik uw zaak en verhaal mijn kosten op de verzekeringsmaatschappij van uw werkgever.

Beoordeel dit antwoord:

Dit zal geen makkelijke situatie voor u zijn. Ik wens u veel sterkte bij uw herstel.

De wet is duidelijk: Uw werkgever is in beginsel aansprakelijk tenzij deze kan aantonen er alles aan te hebben gedaan om ongelukken als deze te voorkomen. Als u kunt stellen dat het ongeluk te voorkomen was geweest door bijvoorbeeld betere voorlichting, instructie en/of materiaalgebruik kunt u alle schade die u lijdt op uw werkgever (c.q. diens verzekeraar) verhalen.

Wat betreft de kosten die u kunt verhalen kunt u in dit geval onder meer denken aan de kosten van medische begeleiding (voor zover niet door uw ziektekostenverzekeraar vergoed), reiskosten, belkosten, inkomensverlies (als u door uw werkgever bijvoorbeeld maar voor 70 procent wordt doorbetaald) en immateriële schade.

Een belangrijk aandachtspunt is verder dat uw werkgever zorgt draagt voor uw adequate reintegratie. Eerst zomogelijk in eigen werk, anders met aanpassingen.

Ik heb veel ervaring met dit soort bedrijfsongevallen. U bent van harte welkom als u meer vragen heeft of ondersteuning zoekt. Neemt u dan direct contact met mij op.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag