Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij zitten momenteel verwikkeld in de afhandeling van een brandschade en deze afwikkeling loopt niet geheel vlekkenloos.
Het betreft het volgende:
Enkele weken hebben de kinderen van onze buren in de achtertuin gespeeld met vuurwerk. Op enig moment is vuurwerk in de confinerenhaag gekomen en heeft vlam gevat. Uiteindelijk is de brand relatief gezien snel geblust maar 24 conferen moeten als verloren worden beschouwd. Inmiddels is een hevenier gevraagd een offerte op te stellen om een en ander te herstellen. De schade bedraagt ruim € 2.000,--.
De buren erkennen dat zij veroorzaker zijn van de schade en hebben de schade geclaimd op de WA-verzekering. Ze hebben de schade niet op de opstal verzekering geclaimd omdat deze verzekering geen dekking kent. Probleem is nu dat de heg op de erfafscheiding staat en de verzekeraar de helft van de schade (onze zijde) wil vergoeden. De andere helft wordt niet vergoed aangezien dit deel toebehoort aan de buren. De buren weigeren tot op heden een eurocent mee te betalen aan het herstel en geen enkele verzekeraar wenst deze schade te vergoeden met als gevolg dat of (1) wij ruim € 1.000,-- moeten betalen om alles hersteld te krijgen, of (2) er geen herstel van de schade volgt.

Dat is inderdaad vervelend. De andere helft van de vergoeding dient inderdaad bij de buren te worden geclaimd. Verzekeraars zijn hier vaak strikt in en volgen de polisvoorwaarden nauwlettend. U dient dan ook helaas de buren aansprakelijk te stellen voor de schade, aangezien er op dit moment weinig aan te doen is.

Beoordeel dit antwoord:

Uw buren zijn geheel aansprakelijk voor alle schade. Dat hun WA-verzekeraar slechts bereid is hiervan de helft te vergoeden doet daaraan niets af.

De andere vraag die deze kwestie opwerpt betreft hoe de erfafscheiding dient te worden vervangen. Omdat de erfafscheiding naar ik begrijp exact op de helft staat is deze op grond van de wet mandelig en gemeenschappelijk eigendom.

Ik adviseer uw buren erop te wijzen dat u hen voor de gehele schade aan deze gemeenschappelijke eigendom aansprakelijk houdt ongeacht hoeveel hun verzekeraar uitkeert en erop aan te dringen dat zij de erfafscheiding binnen een door u te stellen redelijke termijn zullen herstellen.

Veel gemeentes werken tegenwoordig met buurtbemiddeling. Als u er met uw buren niet meteen uit komt adviseer ik bij uw gemeente buurtbemiddeling aan te vragen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag