Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mijn buurman heeft zijn woonverdieping op de eerste verdieping. hij heeft zijn kantoor op de begane grond. Nu heeft hij in 2003 tegen de gevel een terras op palen gerealiseerd, zodat hij vanaf zijn woonkamer op het terras kan.. Hij heeft een middenwoning en het terras is over de volle breedte van zijn erf en ongeveer 3 meter diep. Dat betekent dat zijn terras pal tegen mijn erf aan staat (op 2,5 meter hoogte over een diepte van 3 meter).
Op dat terras heeft hij een zithoek en een eettafel.
Vanaf dat terras kijkt hij direct op mijn terras en hij kan ook mijn huis inkijken, namelijk bij mij op de eerste verdieping. ik heb daar mijn werkkamer.
Volgens mij is dat in strijd met het burenrecht. Kan dat al zijn verjaard?
Kan ik hem dwingen om privacyschermen te plaatsen? en zo ja, over de volle diepte van het terras of tot 2 meter uit de gevel.

Ik schat in dat uw buurman door aldus een "dakterras" te maken, heeft gehandeld in strijd met artikel 5:50 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek:
Tenzij de eigenaar van het naburige erf daartoe toestemming heeft gegeven, is het niet geoorloofd binnen twee meter van de grenslijn van dit erf vensters of andere muuropeningen, dan wel balkons of soortgelijke werken te hebben, voor zover deze op dit erf uitzicht geven.

Van verjaring is pas na 20 jaar (dus per 2023) sprake.

Verder kan ook sprake zijn van een "illegaal" bouwwerk. Het realiseren van een dakterras is in sommige gevallen omgevingsvergunningplichtig.

Kortom ik meen dat u wel mogelijkheden heeft voor juridische actie. Echter misschien kunt u in overleg met de buurman regelen dat privacyschermen worden geplaatst overt de volle drie meter diepte (wellicht voor gezamenlijke rekening) , waardoor e.e.a. kan worden opgelost op een relatief goedkope en burenvriendelijke wijze.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag