Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Het betreft een vraag omtrent mijn tijdelijk werk.

Ik heb in november gesolliciteerd op tijdelijk werk. Het betrof het opzetten en decoreren van (kunst)kerstbomen bij bedrijven. Gezien de aard van het product, seizoensafhankelijk, zou het werk voornamelijk twee weken na 5 december (sinterklaas) en de eerste 2 weken in het nieuwe jaar plaatsvinden. Na een collectieve sollicitatie/instructiedag ben ik samen met een 10tal andere collega's aangenomen en is er een 0-uren contract afgesloten.
De baas van het bedrijf kon niet zeggen hoeveel uren we zouden werken, maar we dienden rekening te houden met lange dagen van meer dan 12 uur.

De eerste week heb ik meegedraaid, en ondanks een stand-by dienst op één dag (die dan telt als 4 werkuren) heb ik 65 uur gewerkt en uitbetaald gekregen.

Onderhuids merkte ik wel dat m'n werkgever zogeheten 'de pik' op me leek te hebben, wat zich uitte door denigrerende opmerkingen, en het feit dat elke keer wanneer er minder werk was, hij mij naar huis stuurde. Ik heb dat grotendeels over me heen laten komen, want 'geld'. Er is niets gezegd over een niet naar wens functioneren naar mij toe.

De tweede week ben ik in het geheel niet ingeroosterd. Daarmee miste ik dus al een deel van mijn verwachtte inkomen.

Tussen kerst en nieuwjaar had ik nog steeds niets vernomen over het nieuwe rooster. Daarom heb ik mijn werkgever op dinsdag 27 december gebeld, en gevraagd wanneer de werkzaamheden weer zouden aanvangen. Het antwoord was: '2 januari, maar ik stuur je nog een e-mail met het nieuwe rooster'.

Op 2 januari had ik nog steeds geen rooster ontvangen. Ik ben desondanks gewoon naar het werk gegaan (zodat mij i.i.g. ook niets verweten kon worden). Daar aangekomen verteld m'n werkgever dat hij mij geen e-mail heeft gestuurd, en dus mij ook niet nodig heeft.
Op mijn vraag wanneer hij dan wel het rooster klaar heeft is het antwoord 'vandaag, gegarandeerd'. Een uur later ontvang ik een mail waarin meegedeeld wordt dat vanwege overbezetting mijn diensten niet meer nodig zijn.

Ik heb voor dit werk 4 weken vrijgehouden in m'n agenda. Dat een werkgever ondanks een 0-uren contract het niet kan opbrengen om normaal te communiceren en duidelijkheid te verschaffen is op z'n minst onfatsoenlijk. Maar een familielid die rechten heeft gestudeerd (helaas geen specialisatie Arbeidsrecht) wist mij te vertellen dat ik hiertegen wel in verweer kan gaan.

Daarnaast, omdat we nu dan toch bezig zijn, wil ik ook nog noemen dat we geacht werden om een kwartier vóór aanvang (wegrijden) aanwezig te zijn, voor instructie. Ik zie dat gewoon als arbeidstijd. Deze tijd werd echter niet vergoed (bij alle collega's). En volgens mij klopt dat óók niet.

Ik zou graag willen weten of er, en zo ja welke, mogelijkheden er voor mij liggen om mijn werkgever alsnog aansprakelijk te stellen voor gederfde inkomsten.

Bij een 0 uren contract is de hoofdregel dat er geen verplichting is om de werknemer op te roepen. Er kan echter op grond van goed werkgeverschap een oproepverplichting voortvloeien. Wanneer een werkgever met een vaste groep oproepkrachten werkt, zal hij bijvoorbeeld verplicht zijn om het werk eerlijk over deze groep te verdelen. Ook kan een oproepverplichting ontstaan als jij erop mocht vertrouwen dat in een bepaalde periode (meer) werk voor jouw beschikbaar zou zijn.

Het kwartier voor aanvang van de dienst aanwezig zijn voor instructie is inderdaad werktijd. Ik weet echter niet welke afspraken er over het betalen van loon over dat kwartier zijn gemaakt.

Het is voor mij nu lastig om in te schatten of een loonvordering kans van slagen heeft. Bij het beantwoorden van de vraag of het verstandig is om een loonvordering in te stellen, moet naar mijn mening ook een kosten-baten-afweging gemaakt worden. Indien jij in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand, dan is het wellicht het overwegen waard om deze zaak door te zetten. In het andere geval, vermoed ik dat het jou meer zal kosten dan opleveren.

Mocht je vragen hebben of willen overleggen, dan kun je rechtstreeks contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor je vlotte antwoord. Beide principes (geen eerlijke verdeling en minder werk dan is voorgespiegeld) zijn van toepassing . Over het kwartier voor aanvang zijn nooit afspraken gemaakt, maar dit waren de mores (verteld door collega's).
Ik heb geen vast inkomen op dit moment en ben afgelopen jaar afhankelijk geweest van WW, dus kom wsch wel in aanmerking voor rechtsbijstand (heb al een keer eerder mbv een inkomensverklaring rechtshulp ontvangen). Eventueel kan ik zelf, indien de weg wordt gewezen naar de juiste wetsartikelen, zelf ook een schot voor de boeg geven.
En daarnaast zou ik het ook voor m'n collega's fair vinden als alle tijd vergoed zou worden.


Je zou het inderdaad zelf kunnen proberen. Mocht je willen dan ik het oppak, dan hoor ik dat graag.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag