Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


moeder overleden na 2003
vader woonde al die tijd in het ouderlijk huis dmv van vruchtgebruik. er was geen testament opgemaakt.
Nu wil hij het huis verkopen, maar heeft onze handtekening nodig voor verkoop van het huis.
Kunnen wij bij deze verkoop ons kindsdeel opeisen van het huis?

Ik begrijp uit uw vraag dat uw ouders ten tijde van het overlijden van uw moeder na 2003 waren gehuwd, dat uw moeder geen testament had en dat het ouderlijk huis (deels of geheel ) onderdeel uitmaakte van de nalatenschap van uw moeder.
In dat geval is uw vader gewoon eigenaar van de woning (en dus niet slechts vruchtgebruiker) en mag hij deze woning verkopen en overdragen ook zonder medewerking van de kinderen. Ook kunnen de kinderen hun kindsdeel niet bij verkoop van de woning opeisen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

bij de verkoop van de woning wordt door de notaris gevraagd hoe wij de erfenis willen aanvaarden: zuiver, beneficair of verwerpen.
zonder onze handtekening kan de verkoop van het huis niet plaats vinden.
en er wordt aangegeven door de notaris als wij tekenen dat wij mogelijk aangeslagen zullen worden voor erfrecht belasting over het kindsdeel.

Betekent dit laatste dat het geld (ook al is het maar een minuut) dan in ons bezit komt?
Anders kan ik hier toch ook geen belasting over moeten betalen toch?


De eventueel verschuldigde erfbelasting dient door de langstlevende ouder te worden betaald en gaat dus af van de (nog niet-opeisbare) erfdelen van de kinderen:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/relatie_familie_en_gezondheid/erven/erfenis_nalaten/erfrecht/wettelijke_verdeling/wettelijke_verdeling

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag