Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Eind vorig jaar een strook grond, gelegen naast ons huis, gekocht van de Gemeente. Volgens huidig bestemmingsplan is de bestemming GROEN. Er mogen geen overkappingen geplaatst worden.
Voordat wij de grond kochten, de Gemeente gevraagd of er een carport op geplaatst mocht worden. Dit was een voorwaarde, voor ons, om tot koop grondstrook over te gaan.
De Gemeente heeft ons schriftelijk laten weten, dat vooruitlopende op de bestemmingsplan wijziging (bij actualisering van bestemmingplan, over 7 jaar, krijgt aangekochte grondstrook bestemming bouwgrond) wil meewerken om een carport te plaatsen.
De grond is gekocht, akte is gepasseerd en omgevingsvergunningsaanvraag is net voor de kerstdagen ingediend. We kregen netjes een brief dat e.e.a. goed ontvangen was en welke termijnen aan de procedure gekoppeld zijn.
Afgelopen week kregen wij echter een brief van de Gemeente, met daarin het verzoek om tot ondertekening over te gaan, voor het verhalen op ons, van mogelijk in te dienen planschadeverzoeken. Als wij niet tekenen, worden wij verzocht de omgevingsvergunningsaanvraag in te trekken.
M.a.w. --> niet tekenen = geen vergunning!

Dit voelde als een koude douche. Hierover is nooit gesproken / ons medegedeeld. Kan dit zomaar?

Wij voelen ons niet juist behandeld en vinden dat de Gemeente ons hierop had moeten voorlichten.

Wij hebben nu grond gekocht, die niet gebruikt kan worden waarvoor wij ze hebben aangekocht. Tekenen wij wel (wat wij niet willen) dan kan er mogelijk de komende vijf jaar diverse claims tot planschade en mogelijk tot uitbetaling door ons ingediend worden.

Kan dit zomaar als nog geeist worden?

Graag uw blik op bovengenoemde zaak.

Het is wel gebruikelijk dat - indien opverzoek van een derde - een wijziging zal worden doorgevoerd in een bestemmignsplan ( individueel) de aanvrager hiervan wordt verzocht op zich te nemen de eventuele planschadevergoedingen. Ik kan me alleen niet voorstellen wie van uw buren recht heeft hierop. Mogelijk is dit dus alleen maar formaliteit.

Overigens ben ik het wel met u eens dat de gemeente u volledig had moeten inlichten. U zou daarom wel de onderhandelingspositie in kunnen gaan door een ander voorstel te doen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw reactie.
Een overbuurman is teleurgesteld dat de grondstrook, die beplant was met struiken van ca. 3 meter hoogte en waar hij op uitkijkt, door ons gekocht kon worden van de Gemeente en dat wij hierop een carport willen gaan plaatsen. Dit heeft hij tussen neus en lippen ons verteld / medegedeeld. Nu valt een carport qua uitzichtbelemmering wel mee, maar planschade word bepaald met ,volle-bebouwing' mogelijkheid. Dus naar de mogelijke toekomst mogelijkheden qua bebouwing, zal hij een mogelijke indiener van planschadeverzoek kunnen zijn / worden.


Zoals ik het zie is er geen werkelijke schade, juist een verbetering. Een carport is een bouwwerk, er blijven niet veel alternatieven over die mogelijk planschade opleveren .Dit blijft gewoon normaal maatschapelijk risico dat elke burger zelf dient te dragen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag