Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Het bedeijf waar ik werkte is afgelopen jaar failliet gegaan. Na weken van onzekerheid is er een nieuwe eigenaar gevonden (is er sprake geweest van opvolgend werkgeverschap?). Al het personeel heeft een nieuw contract gekregen van 7 maanden (1 maand proeftijd). Echter heb ik een aantal dagen voor t einde vd proeftijd via een mail te horen gekregen dat mijn proeftijd niet word doorgezet en ik per direct ontslagen ben.
Ik ben vanzelfsprekend verhaal gaan halen maar werd als zeer onbeleefd beschouwd en de leidinggevende was mij geen reden verschuldigd.
Vervolgens gewacht op officiƫle uitnodiging voor een gesprek en zelfde verhaal. Nog steeds geen reden.
Naast dat ik dit hele gebeuren enorm onterecht vind vraag ik me af of mijn oud-werkgever mij niet wettelijk een reden verschuldigd is. Aangezien in gesprek gaan met hem blijkbaar geen optie is vraag ik af wat ik nog kan doen wettelijk gezien.
Ik hoop dat jullie mij hierbij kunnen helpen.

De werkgever is wettelijk verplicht de reden voor de opzegging te geven als de medewerker hierom vraagt.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hoe kan ik dit echter voor elkaar krijgen als er niet te praten valt met de werkgever en ik geen rechtsbijstand heb?


Wellicht dat een brief van een advocaat helpt. Mocht je bijstand nodig hebben, dan hoor ik dat graag. Je kunt mij een rechtstreeks bericht sturen.

Beoordeel dit antwoord:

overigens is het de vraag of hier een nieuwe proeftijd overeengekomen had mogen worden. Het is namelijk inderdaad mogelijk dat er sprake is van opvolgend werkgeverschap in welk geval er enerzijds sprake kan zijn van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en anderzijds van een ongeldig proeftijdbeding. In het laatste geval mag uw nieuwe werkgever u dus ook niet ontslaan. Om hier meer zekerheid over te krijgen zal ik moeten weten hoe een en ander precies is gegaan rondom de overname. Als je hier meer informatie over wilt, dan kan je rechtstreeks contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag