Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Toen mijn zoon 18 werd, heeft zijn vader, waar hij tot mijn zoons grote verdriet nagenoeg geen contact mee heeft, hem een whatsappje gestuurd met hierin in eerste instantie een foto van zijn nieuwe kindje, mijn zoons halfbroertje. Mijn zoon dacht dat dit betekende dat zijn vader hem weer in zijn leven begon te betrekken en reageerde op het berichtje. Direct daarop stuurde de vader nog een whatsappje waarin hij mijn zoon vroeg of hij niet ook vond dat hij nu hij een nieuw kindje had geeen alimentatie meer hoefde te betalen. Mijn zoon voelde zich zo gekwetst, dat hij in emotie reageerde met een 'nee, hou je geld maar, ik hoef niets meer van je.'

Op dit moment kan zowel het LBIO als de deurwaarder geen achterstallige alimentatie meer innen vanwege dit whatsappje. Mijn zoon zal weer opnieuw de rechtbank in moeten, iets wat hij echt heel moeilijk vindt.

Wat ik niet begrijp, is hoe een whatsappberichtje in deze zaak net zo zwaar kan wegen als een beschikking van de rechtbank. Zowel het LBIO hebben om te kunnen innen de originele beschikking nodig, een kopietje is nog niet goed genoeg, terwijl een simpel whatsappje voldoende lijkt te zijn om een officieel juridisch document van tafel te vegen.

Hoe kan dit? En wat zou mijn zoon nog kunnen doen? Hij krijgt van DUO alleen een basisbeursje, omdat zij er wel vanuit gaan dat hij alimentatie krijgt van zijn vader en zijn vader dus meebetaalt aan zijn opleiding, maar dat is dus niet zo. En lijkt ook onmogelijk te realiseren. Door 1 emotioneel whatsappje!

In dit simpele whatsappje ligt een complexe juridische situatie ten grondslag waarin uw zoon letterlijk afstand neemt van zijn recht op alimentatie tot het 21e jaar. De eerste vraag is of hij hier wel afstand van kan doen nu het een wettelijke plicht is die aan de zijde van de betaler ook niet verrekend mag worden of afstand van gedaan. Dan is de letterlijke tekst vernietigbaar want in strijd met de wet of wegens bedreiging bedrog of misbruik van omstandigheden door uitlokking ( artikel 3:44BW)

Twee: uw zoon kan de eenzijdige gerichte rechtshandeling van afstand van recht van alimentatie ( mocht dat an sich al niet ongeldig zijn) buitengerechtelijk vernietigen op grond van het feit dat de ontvanger van dit bericht niet op gerechtvaardigde gronden mocht afgaan op het letterlijk gestelde, maar dat hij in het licht van het gegeven complex van hevige ( uitgelokte) emotie, de werkelijke boodschap en inhoud had moeten begrijpen.

In een brief gericht aan zijn vader kan hj het bovenstaande stellen. De gronden van vernietiging kan uw zoon vinden in artikel 3:33BW/ 3: 35 BW , de verzender van de whatsapp doet een beroep op het ontbreken van een op het rechtgevolg gerichte wil die zich door zijn verklaring heeft geopenbaard wegens het feit dat aan de zijde van vader de strekking van de boodschap in het juiste licht gezien had moeten worden en begrepen ( gerechtvaardigd vertrouwen ontbreekt)

artikel 34 als tweede grond kan worden genoemd dat uw zoon in een woedeopwelling reageerde.

Het Whatsapp bericht ( de verklaring) moet dus buitengerechtelijk worden vernietigd wegens het ontbreken van de op het rechtsgevolg gerchte wil van afstand van alimentatie , en op het ontbreken van gerechtvaardigd vertrouwen bij de ontvanger ervan.
Als dat dan gedaan is , zal het LBIO en /of deurwaarder misschien anders reageren. Eventueel kan ik uw zoon helpen met het opstellen van de test tegen een kleine vergoeding.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag