Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb een contract van 40 uur in de transport en logistiek. Het werk is degelijk alleen is er een probleem.

We werken vaak maar 32+ uur in de week, omdat als het werk gedaan is gaan we naar huis.
Ze compenseren die min-uren met vakantiedagen.
In mijn contract staat dat ze min-uren rechtevenredig mogen compenseren. Ik weet niet wat dat precies inhoudt, maar blijkbaar staan ze in hun recht?

Dat klopt niet. Het feit dat er kennelijk onvoldoende werk is komt voor rekening en risico van de werkgever. Je hoort gewoon 40 uur uitbetaald te krijgen. Ik zou dit zeker niet laten zitten. Mocht je hulp nodig hebben in de communicatie met jouw werkgever, dan kun je rechtstreeks contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Om te weten wat er precies wordt bedoeld met 'rechtevenredig compenseren van minuren', is het nodig om uw contract te zien.

Het uitgangspunt is dat een werkgever u 40 uur moet betalen als u een contract heeft voor 40 uur. Juridisch is het echter wel toestaan om hier uitzonderingen op te maken. Bijvoorbeeld de afspraak die u noemt; dat als er minder wordt gewerkt, dat deze uren dan worden verrekend met de vakantiedagen. Dat mag echter alleen worden afgesproken als u meer dan het wettelijk minimum aan vakantiedagen krijgt (en dan alleen voor de extra dagen). Als u wekelijks 8 uur minder werkt, dan zullen er waarschijnlijk niet genoeg vakantiedagen zijn om al deze uren op te vangen. Daarnaast mag worden afgesproken dat u geen loon krijgt als er geen werk is, maar dat mag alleen voor de eerste 6 maanden van uw contract worden afgesproken.

Het kan goed zijn dat u veel geld tegoed heeft van uw werkgever. Als dit zo is, dan komt daar nog wettelijke rente en wettelijke verhoging bij (maximaal 50% van het bedrag), omdat er niet op tijd is betaald. U doet er zeker goed aan om uit te laten zoeken of u loon tegoed heeft en u te laten adviseren hoe u deze kwestie bespreekbaar kunt maken met uw werkgever. Ik help u graag verder.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u voor de reactie,

Er is vandaag wat gebeurd wat mij best verbaasd.
Blijkbaar heb ik (en met mij 2 andere) te weinig uren gemaakt afgelopen maand en dat is van mijn salaris afgetrokken.

''Het functie basisloon per maand komt overeen met loonschaal A, trede 2.
Bij minder contract uren zal dit bedrag rechtevenredig worden aangepast op de daadwerkelijke contracturen''

Zo staat dit in mijn contract.


Reactie van de vraagsteller

Er is mij van een andere bron verteld dat er met dat contract gedeelte niks mis is en het juridisch gezien, correct is.
Omdat het in het contract vermeldt staat.

Klopt dit, want het lijkt mij gewoon dat het werkelijk niet mag gebeuren zelfs al staat het vermeld.


De afspraken in een arbeidscontract moeten vaak in onderlinge samenhang worden gelezen, maar ik kan me voorstellen dat met deze afspraak is bedoeld te zeggen, dat als er parttime wordt gewerkt, dat er dan naar rato salaris wordt betaald. Het is dan niet de bedoeling dat deze afspraak wordt 'gebruikt' om loon niet te betalen, terwijl uw werkgever dat juridisch wel verplicht is om te doen. Zoals gezegd, heeft u in dat geval waarschijnlijk een grote loonvordering; door het salaris, de rente en de verhoging, maar ook omdat het aantal contracturen de basis is voor vakantiegeld, vakantiedagen etc.

Het is zeker de moeite waard om dit te laten uitzoeken, berekenen en u te laten adviseren over hoe dit aan te pakken. Graag help ik u. U kunt rechts op mijn naam klikken om contact op te nemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag