Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn werkgever heeft een boetebeding in het door mij getekende contract opgenomen: als ik voor 18 maanden het traineeshipprogramma beëindig, ben ik gehouden een boete te betalen van maximaal €2500. Het traineeshipprogramma duurt als je deze helemaal voldoet 2 jaar. De werkgever heeft mij een contract van eerst 6 maanden aangeboden. Vervolgens heb ik weer een contract voor 6 maanden gekregen en uiteindelijk zit ik in mijn laatste contract van een jaar (dus 6+6+12). Is dit boetebeding juridisch houdbaar? Het lijkt nogal eenzijdig: zelf tijdelijke contracten aanbieden, maar wel verwachten dat een trainee anderhalf jaar blijft. Ik heb destijds maar getekend, omdat ik in de crisis niet veel keuze leek te hebben, maar nu heb ik misschien toch iets anders op het oog.

Op 8 maart zit ik er 18 maanden, maar op 6 februari zou de nieuwe baan ingaan. Dan kom ik dus -+ een maand tekort. Ook vraag ik me af als het beding wel houdbaar is, of het redelijk is dat ze €2500 opleggen, of maar een klein gedeelte. Aangezien ik 17 maanden al heel veel geld heb opgeleverd (detachering) en de opleiding ze nauwelijks wat heeft gekost (alle action learning projecten waren met 0-budget en ik heb nog geen cursus gevolgd).

Er zijn inderdaad vraagtekens te plaatsen bij de houdbaarheid van het boetebeding. Normaliter hoort er een afbouwregeling in te zitten. Daar komt bij dat het verschuldigd worden van een boete bij beëindiging binnen 18 maanden terwijl je slechts een contract voor 6 maanden had wat vreemd lijkt. Ik zou het boetebding moeten bekijken om daar meer over te kunnen zeggen. Mocht je willen dat ik daar naar kijk, dan kun je rechtstreeks contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag