Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Sinds half december zit ik ziek thuis. Had eerst een nare ontsteking waar ik twee weken antibiotica voor gehad heb en kreeg tijdens de behandeling psychische problemen waar ik hulp voor heb gezocht (en gekregen)bij het GGZ. Ik ben hier richting mijn werkgever heel open en eerlijk in geweest en heb ook verteld dat ik twee jaar geleden al een keer korte tijd gesprekken met een psycholoog heb gehad nadat ik de ziekte van lyme had overwonnen. Dit was onderdeel van mijn revalidatie, dat ik lyme heb gehad heb ik reeds gemeld tijdens mijn sollicitatiegesprek.

Nu kreeg ik donderdagavond een ontslagbrief (vol fouten)in mijn mailbox waarin aangegeven wordt dat ik op staande voet ontslagen ben vanwege verzwijging van een psychische aandoening. deze brief heb ik zaterdag aangetekend ontvangen.

Naar mijn mening volledig onterecht, ik had tijdens het solliciteren in augustus/september vorig jaar geen psychische klachten en al had ik ze wel gehad, had ik ze dan moeten melden? Het werk is een simpele kantoorfunctie. Ik snap dat als je bijvoorbeeld piloot bent dit wel van belang is maar nu toch niet?

Ik wil dus in beroep gaan al is het maar om dat 'op staande voet' niet meer op mijn naam te hebben en dat de werkgever op zijn vingers wordt getikt. Daar weer aan de slag gaan is denk ik geen optie meer naar wat ze mij hebben geleverd.

Wat kan ik het beste doen?

het is zaak om direct actie te ondernemen tegen het ontslag op staande voet. Je moet daartoe binnen twee maanden een verzoekschrift indienen bij de kantonrechter. Daarvoor kun je rechtstreeks contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

U heeft het bij het juiste eind. Medische informatie hoeft niet te worden gedeeld met een werkgever (zelfs niet als iemand ziek is), tenzij het duidelijk is dat de klachten de functie beïnvloeden. Op basis van de informatie die u geeft, heeft u zeker een sterke grond om u te verweren tegen het ontslag.

Praktisch gezien, krijgt u door het ontslag op staande voet (waarschijnlijk) geen WW-uitkering en heeft u daarom geen inkomsten. Dit kan op twee manieren worden opgelost: een procedure bij de kantonrechter om het ontslag aan te vechten, of een gesprek aangaan met uw werkgever om afspraken te maken over een andere manier van beëindigen van het dienstverband (dit kan ook iemand anders voor u doen). Een procedure is zeker haalbaar, maar kost tijd en geld. Nu u aangeeft dat terugkeer naar het werk geen optie is, is overleg wellicht de moeite waard. Daardoor kunt u wel recht krijgen op een WW-uitkering en een vergoeding voor de gang van zaken als genoegdoening. Deze optie is sneller en goedkoper.

In ieder geval adviseer ik u om per aangetekende brief aan te geven dat u het niet eens bent met het ontslag en dat u uw werkgever vraagt om u op te roepen voor uw werk, omdat u daarvoor bereid en beschikbaar bent. Hierdoor behoudt u uw recht op loon, als blijkt dat het ontslag niet geldig is.

Voor de verdere aanpak van het ontslag, kunt u mij bellen. Ik denk graag met u mee over de mogelijkheden, zodat we kunnen vaststellen bij welke aanpak u het meest bent geholpen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag