Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Ik zal u het hele verhaal besparen maar in het kort is er helaas onlangs bij ons door een persoon herhaaldelijk in de nacht gepoept bij de voordeur, dit door de brievenbus geduwt en vervolgens aangebeld en weggerent. Na twee weken (met slapeloze nachten en veel stress) is de dader bekend en heeft bekend aan de wijkagent.
Er is voor alsnog geen aangifte gedaan, maar de wijkagent geeft aan gekozen te hebben voor bemiddeling. Komende dinsdag hebben wij een afspraak staan op het bureau met de dader hiervoor. De wijkagent geeft aan dat als we toch aangifte willen doen we dit nu moeten aangeven en dan zal de afspraak niet doorgaan. Hij zou het niet fair vinden als we dit pas na het gesprek beslissen. Althans zo heb ik het begrepen.
Wij vroegen ons echter af of dit wel klopt. Onze insteek is dat we graag willen dat de dader psychische hulp krijgt, maar wel zeker willen weten dat hij deze krijgt. Als hij een brief van een psycholoog of psychiater aan de wijkagent kan overhandigen zodra hij deze binnen afzienbare tijd heeft, is het wat ons betreft prima. Mocht hij hier niet toe bereid zijn, dan willen we wellicht alsnog aangifte doen (en dit dus ook voor hem als stok achter de deur voorleggen).
De hamvraag is dus eigenlijk of het juridisch toegestaan is om alsnog aangifte te doen na een mislukte bemiddelingspoging? Zo ja, wil ik dit ook graag aangeven aan de wijkagent, maar mag hij dan beslissen om de bemiddelingspoging te staken?
Ik hoop dat u ons hier antwoord op kunt geven voor maandag middag omdat we dan de agent moeten aangeven of we bemiddeling willen of aangifte gaan doen.

Alvast bedankt voor uw reactie.

U zou ook daarna nog aangifte moeten kunnen doen. Ik begrijp overigens wel dat dit niet gestimuleerd wordt omdat kennelijk gekeken wordt of u er samen onderling uit kan komen teneinde uiteraard te voorkomen dat dit niet meer gebeurd. Voor zo ver u schade heeft gehad door dit gebeuren (tapijt/ deurmatten, etc) zou u ook kunnen proberen uw schade op de dader te verhalen. Indien de overlast blijft bestaan, zou u ook kunnen overwegen een straat- en contactverbod aan te vragen tegen de persoon die deze overlast veroorzaakt. Uit uw schrijven haal ik wel dat het hier naar ik vermoed een bekende van u betreft zodat dat mogelijk niet wenselijk is. Desgewenst kan ik u daar evenwel in bijstaan.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw vlotte reactie. De dader is geen echte bekende van ons en de schade is zeer gering (deurmat en spaarlamp). Het ging ons erom, of er na een mislukte bemiddelingspoging alsnog aangifte gedaan kan worden. Het antwoord leek ons voor de hand te liggen, maar wilde dit toch graag zeker weten. Nogmaals bedankt voor uw antwoord en hopelijk is de bemiddelingspoging wel succesvol.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag