Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb een vraag over eindejaarsuitkering c.q. de 13e maand.

Mijn vriendin heeft het hele jaar een reservering voor eindejaarsuitkering op haar loonstrook staan. Nu zou zij dat in december danwel januari moeten ontvangen. Echter de werkgever zegt nu, na er om gevraagd te hebben, dat de werkgever het van de loonstroken haalt en dat zij geen eindejaarsuitkering ontvangt. Na het loon van januari heeft mijn vriendin dit gevraagd aan haar werkgever en dat was zijn antwoord.

Mijn vraag is, kan dit zomaar? Of is hij verplicht het uit te betalen als het op de loonstroken gestaan heeft?

Nee, dit kan niet zomaar. Heeft de werkgever ook meegedeeld wat de reden is dat de eindejaarsuitkering niet aan uw vriendin is betaald? Wat is over deze eindejaarsuitkering bepaald in de arbeidsovereenkomst en/of de toepasselijke CAO?

Beoordeel dit antwoord:

Of uw vriendin recht heeft op een eindejaarsuitkering, zal moeten worden vastgesteld aan de hand van de afspraken die daarover zijn gemaakt (onder andere in de arbeidsovereenkomst en in een toepasselijke CAO). Als blijkt dat haar een eindejaarsuitkering toekomt, dan is de werkgever gehouden deze te betalen, ongeacht wat daarover is aangegeven op de loonstrook. Dat er onjuiste informatie staat op een loonstrook, schept op zichzelf niet zonder meer rechten, ook niet voor uw werkgever.
Wel is het belangrijk dat de loonstroken (uiteindelijk) kloppen (juist en volledig zijn, uitgaan van de juiste bedragen en berekeningen), aangezien deze loonstroken belangrijk zijn bij het doen van aangifte, het vaststellen van een loonvordering, een eindafrekening etc. Als blijkt dat de loonstroken niet juist zijn, dan kan worden gevorderd dat er alsnog juiste loonstroken worden verstrekt.
Ik kijk graag samen met u of er recht bestaat op een eindejaarsuitkering en wat dit betekent voor de vermelding op de loonstrook. U kunt rechts op mijn naam klikken om contact hierover op te nemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

In de arbeidsovereenkomst en de CAO staat niets genoemd over een eindejaarsuitkering. Het lijkt er dus op dat de werkgever, omdat het op de loonstroken vermeld staat, niet verplicht is deze uit te keren? Hij zal dan wel alle loonstroken aan moeten passen?
Daarnaast is zijn reden dat het een 'foutje' is en hij niet verplicht is het uit te betalen, aldus de werkgever.


Per welke datum is zij in dienst getreden en per welke datum wordt de eindejaarsuitkering op haar loonstrookje vermeld? Ik begrijp nu uit uw informatie dat het per abuis is vermeld op de loonstrook, maar dat er verder niets is afgesproken over een eindejaarsuitkering. Of is er wellicht over gesproken ten tijde van indiensttreding?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Zij is vanaf 01-06-2016 in dienst van het bedrijf en het staat er sindsdien op de loonstroken.
Er is ook niet over gesproken tijdens de indiensttreding.

Ik vind het zo bijzonder, dat als het wel op de loonstrook staat, de werkgever op het moment dat hij er achter komt, gewoon kan zeggen dat je het niet krijgt met de reden dat het een foutje is.


Die mededeling zou uiteraard niet standhouden als er wel recht bestond op de eindejaarsuitkering. Uit uw informatie maak ik echter op dat dit niet is overeengekomen, waardoor er feitelijk inderdaad sprake is van een fout. Dat is inderdaad vervelend, omdat er natuurlijk wel verwachtingen zijn gewekt. Juridisch gezien moet er dan worden gekeken naar deze verwachtingen in relatie tot andere afspraken. De vermelding op de loonstrook is als het ware een indicatie, een argument. Als er verder geen afspraken zijn, geen overeenkomst waarin staat dat er recht is op de eindejaarsuitkering, geen correspondentie daarover, dan is alleen de vermelding op de loonstrook niet genoeg. Dat zou alleen anders kunnen zijn als er bijvoorbeeld een andere regeling is die erop lijkt, of als de meeste andere collega's de uitkering wel krijgen. De grondslag voor betaling volgt in dat geval uit andere regels. Ook dan is de vermelding op de loonstrook dus niet meer dan een extra argument, geen afspraak die op zichzelf het recht op de eindejaarsuitkering schept.
Wel moet uw werkgever zoals gezegd de loonstroken aanpassen en als u schade hebt geleden door de verkeerde vermelding (bijvoorbeeld fiscaal), is verdedigbaar dat uw werkgever dit moet vergoeden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het is mij duidelijk. Bedankt voor de uitleg.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag