Stel vraag

Particulier


Mijn vriendin en ik wonen sinds kort samen net over de grens in Duitsland.

Ik heb vanuit het verleden een tweetal schulden op mijn naam waarvoor afbetalingsregelingen met de deurwaarders zijn gemaakt.

Wij wonen samen zonder samenlevingscontract, zijn niet getrouwd en ook geen geregistreerde partners.

Een van de deurwaarders wil de regeling herzien (wil meer geld ontvangen) en vraagt voor het invullen van een nieuwe inkomsten-/uitgaven-inventarisatieformulier. Op dit formulier ergens halverwege wordt gevraagd of er duurzaam wordt samengewoond? Vervolgens worden allerlei vragen over haar inkomsten en dienstverband gesteld. De deurwaarder zal deze gegevens willen gebruiken om de beslagvrije voet van mij te kunnen berekenen.

Aangezien wij sinds kort samenwonen rijzen bij deze vraag weer vragen bij mij op. Het is namelijk niet de bedoeling dat mijn vriendin op enigerlei wijze aansprakelijk wordt voor schulden uit mijn verleden.

Zoals ik op internet kan nagaan hebben samenwoners (zonder verdere contractuele samenlevingsvastlegging) geen rechten en plichten jegens elkaar, dus kunnen ze ook niet aansprakelijk worden voor schulden van elkaar(?)
Is dat juist geïnterpreteerd?

U zult begrijpen dat, indien mijn veronderstelling juist is, ik ethisch gezien enorme bezwaren heb om financiële en werkgegevens van mijn vriendin in te vullen en te vertrekken aan de deurwaarder van mijn schulden. Is het derhalve niet geheel irrelevant en daardoor niet noodzakelijk om deze gegevens te verstrekken, daar er geen juridische binding bestaat tussen samenwonende ongehuwden zonder contract?

Welke (financiële) consequenties zijn hieraan verbonden jegens mijn vriendin. En is het juridisch juist dat de deurwaarder deze gegevens opvraagt/gebruikt om bijvoorbeeld mijn beslagvrije voet te berekenen?

U begrijpt dat dit een moeilijke materie is, aangezien wij ook nog eens in Duitsland wonen. Laten we gemakshalve ervan uitgaan dat wij in Nederland zouden wonen. Dat maakt het dan nog behandelbaar lijkt me.

Ja voor de berekening vand e beslagvrije voet geldt dit wel voor samenwoners, echter uw vriendin zal nooit aansprakelijk gehouden kunnen worden voor de schulden. Wel is het verstandig om duurzame zaken die worden aangeschaft van de een en de ander de aankoopbonnen en facturen enz te bewaren , een lijst daarvan aan te houden.

Beoordeel dit antwoord:

Hebben wij het over een Duitse of een Nederlandse deurwaarder? In het Duitse formulier voor een “Vermögensverzeichnis” is er geen vraag over duurzaam samenwoning – omdat een partner zonder juridisch verbintenis niet aansprakelijk is voor de schulden van de andere partner. Dit is alleen belangrijk ivm uitkering.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag