Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Bij een geheel willekeurige ongeplande verkeerscontrole wordt een man van 28 en zijn 55 jarige vader door de politie gecontroleerd. Waarschijnlijk door de leeftijd van de auto. Op de achterbank van hun auto ligt een nieuwe TV geheel ingepakt in de doos. Zojuist aangeschaft door de jongeman in de Mediamarkt 35 kilometer verderop. Agent vraag wat op de achterbank ligt. Jongeman verteld dat het zijn zojuist gekochte TV is en dat men op weg naar huis is. Agent eist daarop inzage in het aankoop bewijs van de TV met de mededeling dat het wel gestolen kan zijn. Let wel. Auto staat niet gesignaleerd. Personen zijn niet gesignaleerd. Zijn geen "bekenden" van de politie op inbraak- of diefstal gebied en uiteraard is er ook geen melding van een diefstal van een TV toestel van de aangetroffen soort en/of merk in de regio waar deze personen wonen en deze agenten werken ( is immers gewoon gekocht)
Kortom geen diefstal melding van een TV. Gewone burgers die wat hebben gekocht. Inzage eisen in aankoopbewijzen met de mededeling dat "het" wel gestolen kan zijn, terwijl de personen nergens van verdachte zijn.
Is dit handelen van de agenten juridisch juist?? Zal inhouden dat men tijdens het vervoer van juist aangekochte goederen met enige waarde, sieraden, TV's, koelkasten. wasmachines, laptops Ipones en noem maar op aan surveillerende agenten aankoopbewijzen moet tonen??? Ik kan dat nergens vinden in onze wetgeving.
Graag antwoord.

Het complex van gegevens maakt het kennelijk voor de agent dat hij mocht menen een redelijke basis te hebben voor verdenking van een strafbaar feit, ik ben het met u eens dat daar geen reden toe is. Heeft dit geleid tot een naar vervolg?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Nee ik ben het met u eens dat er op geen enkele manier sprake kan zijn van verdenking van in dit geval diefstal of verduistering. Ben van mening dat dit niet kan. Het complex van gegevens is niet aanwezig. Feitelijk gewoon twee mannen in een auto die een nieuwe TV vervoeren van winkel naar woning. Geen enkele signalering van zowel voertuig of personen. Het in willen zien van een aankoopbewijs is duidelijk een stap te ver en geen bevoegdheid van de agent,
Dank voor uw antwoord. Nee, verder geen gevolgen voor de vader en zijn zoon.. Wat het meest verbaasde was de opmerking van de agent dat dit een "normale" procedure was. Dan is het hek van de dam. Als agenten ook gaan vragen naar aankoopbewijzen als je toevallig iets in je auto hebt.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag