Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Wellicht ga ik binnenkort naar Duitsland voor een drie jaar durend promotie traject. Als ik het goed heb begrepen moet ik mij in Duitsland inschrijven als woonachtig indien ik meer dan 3 maanden per jaar in Duitsland ben.
Echter ga ik ook 4 tot 6 maanden per jaar in Nederland zijn. Aangezien ik woonachtig ben in een sociale huurwoning samen met mijn vriendin, die op een paar maanden na nog net geen huurrecht heeft, is het voor mij niet mogelijk mij uit te schrijven in Nederland omdat dan mijn huurrecht vervalt. Naar wat ik heb begrepen mag ik volgens de Nederlandse regelgeving wel in Nederland ingeschreven blijven staan, gezien ik meer dan één derde van het jaar in Nederland verblijf.
Hoe wordt hier mee omgegaan? Zou dit mogelijk in Nederland of Duitsland een probleem opleveren?

Volgens Duits recht is het mogelijk in twee woningen ingeschreven te bleven. In u situatie is de woning in Duitsland uw eerste woning en ("Erster Wohnsitz") de woning in Nederland uw tweede woning ("Zweiter Wohnsitz").

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u voor uw reactie.

Er is dus geen bewijs van uitschrijving uit Nederland nodig voor het mogen inschrijven in Duitsland?

Zou er dan zelfs de mogelijkheid zijn huurtoeslag te blijven ontvangen?


Een bewijs van uitschrijving is niet nodig. U moet wel aangeven of de woning in Duitsland uw enige woning is en – als niet – welk woning uw eerste/tweede woning is.

Ik heb geen idee hoe het volgens Nederlands recht met huurtoeslag is.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag