Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Dient een vereniging besluiten voor te leggen tijdens een algemene ledenvergadering? Dat de leden hierover kunnen stemmen? Bijvoorbeeld over een kledingbeleid? Moet dit vervolgens vastgelegd worden in notulen, statuten of huishoudelijk reglement? Ik hoor graag of dit verplicht is. Alvast bedankt voor de hulp.

Deze vraag valt niet te beantwoorden zonder raadpleging van de statuten, daarin is geregeld wat de bevoegdheden van het bestuur zijn, met andere woorden welke besluiten het bestuur zelfstandig kan nemen. Ook is daarin opgenomen welke besluiten door de ALV moeten worden genomen of goedgekeurd. In zijn algemeenheid moeten van alle vergaderingen, dus zowel bestuursvergaderingen als van de ALV notulen worden opgesteld.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw reactie. In de statuten staat niets genoteerd over welke besluiten het bestuur zelf mag nemen. Een huishoudelijk reglement is er niet en er staat ook niets in notulen genoteerd. Houdt dat in dat alle grote, belangrijke beslissingen via een ALV moet lopen? Of mogen zij dit zonder stemming doorzetten?


Indien in de statuten geen beperkingen zijn opgelegd is het bestuur zelfstandig bevoegd tot het nemen van beslissingen en het aangaan van overeenkomsten, dit uitgezonderd het kopen of vervreemden van registergoederen en het aangaan van een borgstelling. De besluiten die het bestuur neemt dienen wel in lijn te zijn met de statuten (met name de doelstelling), daarnaast is het bestuur rekening en verantwoording verschuldigd aan de ALV, dus een controle achteraf in plaats van instemming vooraf.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag