Stel vraag

Particulier


Vraag 1
Bij de voorwaarden van onze inboedel verzekering staat dat schade aan spullen in en om het huis gedekt zijn. Buitenshuis wordt opsomming gemaakt van dekking van tuinmeubilair, antennes ed. en ook bromfiets. (staat geen uitsluiting voor fiets)
De fiets van mijn dochter stond op slot en is gestolen, waarvoor we een proces verbaal hebben laten op maken.
Juridisch gezien valt de fiets toch onder de inboedel dekking?

Vraag 2
We hebben een rechtsbijstandsverzekering, waarbij niet in onze voorwaarden staat dat de verzekeraar deze kan beëindigen indien er "teveel" gebruik van wordt gemaakt(wel indien je de premie niet voldoet of fraude pleegt).
Nu heeft de verzekeraar ons een brief gestuurd dat we in een bepaalde periode teveel claims hebben ingediend op onze rechtsbijstandsverzekering. De volgende claim gaat beter bekeken worden door verzekeraar en zij willen eventueel overgaan tot beëdiging van de verzekering.
Ik ben van mening dat de verzekeraar nimmer deze brief had mogen sturen, en wil een rectificatie van hun ontvangen.
Wat zijn mijn mogelijkheden in deze?

Hoor graag en alvast dank voor uw moeite.

Reactie van de vraagsteller

Voor de goede orde, de fiets stond in de tuin.

Dank voor uw reactie. Zoals aan gegeven stond de fiets in de tuin, waarbij dus geen braaksporen. Hij stond wel op slot.

Excuus, maar er staat dus niet in de voorwaarden(van ons)dat "teveel" claims kan leiden tot beëindiging door verzekeraar. Er is mij onlangs telefonisch mede gedeeld dat dit hun beleid is.
Ze mogen dan toch niet bepalen deze te beëindigen(überhaupt zo'n brief sturen mag dan toch ook niet)?
(u ziet wel dat het behoorlijk bij mij in het verkeerde keelgat is geschoten)


T.a.v. vraag 1:
Vaak dient er bij diefstal sprake te zijn van braaksporen. Een fiets die in de schuur staat en gestolen wordt komt in beginsel voor vergoeding in aanmerking. Het kan zijn dat de verzekeringsvoorwaarden extra aanvullende voorwaarden stellen voor de dekking. Is er niets daarover meer bepaald dan valt de fiets onder de dekking.

T.a.v. vraag 2:
een verzekeraar mag helaas bepalen om de verzekering te beëindigen vanwege teveel claims. Dit zou in de voorwaarden opgenomen moeten zijn. Deze eenzijdige opzegging kan gerechtvaardigd zijn in dit soort gevallen. U kunt dan kosteloos overstappen of krijgt mogelijk premie retour.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag