Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Toen ik gisteren op een hoofdbaan reed heb ik net voor een brug een ongeval gehad. Vanuit een straatje naast de brug (geen openbare weg, geen voorrang) wou een vrachtwagen de rijbaan oprijden. De eerste wagen heeft deze vrachtwagen, geheel onverwacht voorrang verleend. Door dit onverwachte manoeuvre (het was spitsuur, het regende, heel druk op de baan, vlak voor een brug waar men versneld) heeft de tweede auto voor mij ook hard moeten afremmen, maar door een fractie van een seconde te laat te zijn heb ik een botsing, als derde wagen niet meer kunnen vermijden. Ik ben dus als laatste wagen, als eerste ingereden op de wagen voor mij en die dan ook op de eerste wagen. De schade aan mijn wagen is aanzienlijk en zal waarschijnlijk total loss zijn. opmerkelijk is dat de wagen voor mij (de tweede wagen) achteraan, uiteraard, zware schade heeft door mijn impact, maar dat deze wagen ook vooraan enorme schade heeft. Ik weet niet of ik hieruit kan afleiden dat de wagen reeds heel dicht stond bij de eerste wagen? Nu is er een vraag omtrent mijn aansprakelijkheid. De regel is dat iedereen dient te kunnen stoppen voor zijn voorligger en dat sowieso daarom de achterste wagen aansprakelijk is. Nu was voor mij het plotse remmen en het plots moeten stoppen voor de wagens voor mij een heel onverwachte, plots en onvoorzienbaar obstakel. Ik had nochtans voldoende afstand op mijn voorligger maar uiteindelijk stond deze ook heel plots stil. De verzekeringsmaatschappij vraagt mij nu of ik een expertise wil laten doorgaan om mijn schade te begroten. Als ik dit niet laat doen zou ik later bij betwisting moeilijkheden kunnen hebben met bewijzen van de schade. Natuurlijk vraag ik mij nu af of de aansprakelijkheid het betwisten waard is? Mijn auto was nog zo goed als nieuw met een cataloguswaarde van om en bij de 11.000 euro. De regels zijn nu eenmaal wat ze zijn maar het voelt voor mij heel onrechtvaardig dat ik de schade aan mijn eigen wagen niet vergoed zou krijgen of ten minste niet voor een deel, daar ik toch ergens van mening ben dat het niet volledig mijn eigen fout was... Iemand raad? Bedankt!!

Wat vervelend! In beginsel is het inderdaad zo dat de auto die achterop rijdt aansprakelijk is, tenzij de voorligger zonder enige reden heeft geremd. Het is de vraag of de 1e auto dit heeft moeten doen en ook afhankelijk van de voorrangssituatie de vrachtwagen voor had moeten laten gaan. U zal dan moeten bewijzen dat de vrachtwagen geen voorrang had, maar belangrijker nog moeten bewijzen dat de eerste auto zomaar heeft geremd. Dit is in de praktijk lastig te bewijzen en in de rechtspraak neemt men vaak aan dat de auto die opklapt op zijn voorligger aansprakelijk is. Echter, raad ik u aan de aansprakelijkheid te betwisten onder levering van voldoende bewijs (getuigen).

Beoordeel dit antwoord:

U bent aansprakelijk voor de schade aan de auto waar u achterop gereden bent. Vaststaat namelijk dat die auto plotseling moest remmen omdat de auto voor hem onverwacht stil stond. Die automobilist is dus niets te verwijten.
Mogelijk zou er een verwijt kunnen worden gemaakt aan de bestuurder van de eerste auto die zonder noodzaak want hij had voorrang plots remde en stil stond. Als u dat kunt bewijzen dan is er een kans dat u uw schade kunt verhalen op de bestuurder van de eerste auto. Wel is er een redelijke kans dat u een deel van uw schade zelf moet betalen omdat vaststaat dat u onvoldoende afstand heeft gehouden van uw voorligger zodat u daar achterop gereden bent.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag