Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


datum: 5 februari 2017

Ik heb een vraag over de legitieme portie.

Als iemand zijn ouder is overleden, in dit geval een vader, en het kind wilt in aanmerking komen voor zijn legitieme portie dan moet die dat uiterlijk binnen 5 jaar aangeven anders vervalt het recht volledig. Maar
de overleden ouder kan getrouwd zijn geweest met een vrouw een stiefmoeder met een langstlevende testament en de vrouw is dan de langstlevende en de legitieme wordt dan doorgeschoven naar die langst-levende. Het krijgen van de legitieme is pas na het overlijden van de langstlevende. Maar het 'aangeven' dat men in aanmerking wilt komen voor de legitieme portie lijkt weer iets anders dan het 'krijgen' van die legitieme.

Moet dat 'aangeven' dat iemand in aanmerking wilt komen voor de legitieme gebeuren 5 jaar na het overlijden
van zijn ouder of 5 jaar na het overlijden van de langstlevende, zijn stiefmoeder?


Bij bovenstaande kan ook nog vermeld worden dat de overleden ouder een langstlevende testament heeft gemaakt in 2002 dus volgens de oude regelingen en in dat testament wordt zelfs nog genoemd dat de kinderen recht hebben op de legitieme, omdat dit er altijd zo in stond. Op 1 januari 2003 zijn de wetten veranderd. De ouder is overleden in 2003. De kinderen hebben nog nooit interesse getoond voor de legitieme.

Als het kind de erfenis van zijn/haar vader heeft aanvaard, dan heeft hij/zij recht op zijn/haar erfdeel. Het kind kan aanspraak maken op de legitieme portie als het is onterfd of als de overledene zijn nalatenschap aan een ander dan (een) kind(eren) of de langstlevende nalaat. Er moet inderdaad binnen 5 jaar na overlijden aanspraak op legitieme portie worden gedaan. Het wordt vervolgens een niet opeisbare vordering op de langstlevende.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw antwoord.
Ik kan het toch niet helemaal begrijpen.

De erfenis is nagelaten aan de langstevende.
Moet dat 'aangeven' dat iemand in aanmerking wilt komen voor de legitieme gebeuren 5 jaar na het overlijden van zijn ouder of 5 jaar na het overlijden van de langstlevende, zijn stiefmoeder? Dus 5 jaar na de 1e overledene of 5 jaar na de 2e overledene?


Het recht om aanspraak te maken op de legitieme portie vervalt al als niet binnen een door “een belanghebbende” gestelde redelijke termijn, en uiterlijk binnen vijf jaar na het overlijden van de erflater is verklaard dat hij de legitieme portie wenst te ontvangen (artikel 4:85 BW).

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

"De belanghebbende" moet binnen vijf jaar na het overlijden van de erflater verklaren dat hij de legitieme portie wenst te ontvangen. Maar wie is in dit verhaal nu de erflater?

Is dat de 1e overledene of is dat de 2e overledene de langstlevende? Het langslevende testament is opgemaakt in 2002.


Dat is 1e overledene. Van die persoon is het kind immers de afstammeling. Het erft in principe niet van de stiefouder.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag