Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Op 26-01-17 heb ik me ziekgemeld bij mijn werkgever ivm werkgeralateerde klachten die daardoor psychische en lichamelijke klachten veroorzaakten. Op 02-02-17 heeft mijn bedrijfsarts geconcludeerd dat er geen medische reden is om mijn werk te hervatten. Na een gesprek te hebben gehad met mijn leidinggevende op 02-02-17 heb ik mij toch weer op 03-02-17 ziek moeten melden vanwege de toenemende bovenstaande klachten. Mijn leidinggevende wilde mij niet ziekmelden en zag dit als werkweigering.
Hij vertelde me dat de consequenties bij mij lagen.
Kan mijn werkgever mij nu op staande voet ontslaan?
Het schijnt dat ik dan nergens recht meer op heb.

Als u ziek wordt, moet uw werkgever u als ziek aangeven en uw loon doorbetalen.
Het is mij niet duidelijk welke conclusie de bedrijfsarts nam.
Als u ziek bent, mag uw werkgever u niet ontslaan.
Naar mijn mening hoeft u zich niet ongerust te maken over uw uitkering.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Maar stel dat mijn leidinggevende mij niet ziek heeft gemeld omdat de herstelmelding vanaf 03-02-17 in zou gaan (de dag dat ik vlgs de arts in staat was om mijn werkzaamheden te hervatten.
Mag mijn leidinggevende dan wel mijn ziekmelding weigeren?
En is hij dan degene die beslist of er sprake is van 'werkweigering'?
Ik maak me toch nog ongerust hierover.


Bij iedere ziekmelding met de werkgever u ziek melden. Doet hij dat niet, dan moet u zichzelf ziek melden bij de ArboDienst. Ook is het dan verstandig dit schriftelijk (per post, app of e-mail) te melden aan de werkgever. Dan kan er later nooit discussie ontstaan.

De werkgever kan/mag niet beslissen of u ziek bent. Dat moet de ArboDienst (bedrijfsarts) doen. Bent u het oneens met het oordeel van de bedrijfsarts, dan kunt u een deskundigenoordeel bij het UWV vragen.

De werkgever kan u ivm deze kwestie niet op staande voet ontslaan. Wel kan hij het loon opschorten. Om die reden adviseer ik u dan ook zsm contact op te nemen met een gespecialiseerd arbeidsadvocaat.Hij/zij is lid vaneen specialisatievereniging.

Beoordeel dit antwoord:

Dat u ziek werd toen u zou hervatten, is opmerkelijk.
Als u ziek bent, kunt u gewoon een beroep doen op loon.
Slechts als u niet wilt werken, kan er werkweigering zijn.
Bent u ziek, en dan beter, en wordt u dan ziek, dan moet u gewoon naar de bedrijfsarts. Dat kan een andere bedrijfsarts zijn.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag