Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


onlangs hebben wij een occasion aangeschaft bij een autohandelaar die niet is aangesloten bij de bovag. We hebben de auto gekocht zonder extra garantie bij te kopen. Het betreft een Seat Ibiza, bouwjaar 2011, diesel, 120000 km op de teller. Afgelopen vrijdag, 11 dagen na aankoop en slechts 800 a 1000 km te hebben gereden liet de auto ons in de steek (de motor maakte een ratelend geluid, veroorzaakt een enorme rookontwikkeling). We hebben de auto door de anwb laten afslepen en laten afleveren bij het garagebedrijf waar de auto is aangeschaft. Ondanks dat er nog geen diagnose is gesteld gaan we er van uit dat reparatie hoge kosten met zich mee zal gaan brengen, afgaande op de woorden van de monteur van de anwb. Toen we de auto afgelopen vrijdag afleverden bij de verkoper liet deze gelijk weten dat we de auto zonder garantie hebben gekocht en dat we zelf voor de kosten zouden moeten opdraaien. Hij vroeg zelfs of we de auto niet liever bij een eigen garage wilden laten repareren om ons af te schepen. Uiteraard zijn we daar niet op ingegaan en hebben de auto bij de verkoper achtergelaten om hem in de gelegenheid te stellen om een diagnose te stellen en het gebrek te verhelpen. Mede gezien de agressieve houding die de verkoper aannam afgelopen vrijdag bij aflevering van de auto verwachten wij niet dat niet bereid zal zijn om het gebrek op zijn kosten te verhelpen. Hoe kunnen we hier het beste verder mee omgaan? En wie kan ons hier bij helpen?

Doordat de autoverkoper tekort is gekomen is de nakoming (verkoop van een deugdelijke auto) kan deze als zijnde garagehouder/verkoper zich niet beroepen op overmacht (het niet weten
van de schade) de garagehouder/verkoper die zegt dat de auto degelijk is, komt zo niet zijn
‘garantieverbintenis’ na als blijkt dat de auto achteraf ondegelijk is. Op grond van art. 6: 75
BW betekent het ook dat de tekortkoming in de nakoming toerekenbaar is op grond van de
rechtshandeling (de verkoop). Het feit dat de garagehouder/verkoper geen verwijt gemaakt
kan worden is dan niet relevant, want de tekortkoming in de nakoming kan hem niettemin
worden toegerekend.

Beoordeel dit antwoord:

U heeft als koper een onderzoeksplicht waar ik aanneem aan is voldaan. Tegelijkertijd heeft de verkoper een mededelingsplicht over eventuele gebreken van de auto. Gelet op uw toelichting is er een ratelend geluid die gelet op de bouwjaar, en aantal kilometers een gebrek kan opleveren. U heeft naar het schijnt een ondeugdelijke auto geleverd gekregen die niet aan uw verwachtingen voldoet. U kunt dan de verkoper schriftelijk in gebreke stellen om het gebrek binnen een redelijke termijn te herstellen, bij gebreke waarvan u de koop zult ontbinden. Vaak kan een brief van een jurist de zaak vlot trekken. Ik kan u hierbij helpen .

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag