Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik ga voor 4,5 maand naar het buitenland. Ik heb in die tijd geen vast adres, maar ik ga reizen. Ik heb wel 3 maanden lang een "thuisbasis" in Italie, en 1,5 maand een "thuisbasis" in Brazilie. In Nederland zeg ik mijn kamer in mijn studentenhuis op, wat betekent dat ik me eigenlijk moet uitschrijven bij de gemeente. Mijn vraag is wat ik dan moet doen. Moet ik me dan inschrijven op het adres van mijn adres en van dat adres mijn briefadres maken? Ik hoor namelijk dat hier veel mee fout gaat en de gemeente mensen uitschrijft met 'bestemming onbekend'. Ook weet ik niet wat de gevolgen zijn van een briefadres voor mijn zorgtoeslag.

nee u moet in dit geval zorgen voor een briefadres bij een familielid bijvoorbeeld. Dan wordt u geacht nog steeds in Nederland te wonen. Een briefadres kan maar tijdelijk , en ook niet verlengd worden. Voor uw geval is het briefadres juist bedoeld.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor het snelle bericht. Ik moet van de gemeente echter een verlijfadres invullen voor het buitenland, maar heb geen vast verblijfadres. Wat heeft dit voor gevolgen en wat kan ik hiermee doen?


Bij het invullen en aanvragen van een briefadres moet u verblijfadressen noemen, maar dat kunnen er meerdere zijn. U schrijft op wat u weet, dat is voldoende.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Als ik het goed begrijp, blijf ik dus ingeschreven in Nederland of hoe wordt een briefadres geregistreerd door de overheid?


u moet zoeken naar een woonadres van een vriend of familielid waar u zich met een briefadres mag inschrijven. Daar is toestemming voor nodig van de birefadresgever en diens gemeente. U blijft dan in Nederland ingeschreven, bent verplicht verzekerd , maar woont niet op het briefadres.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Word ik dan geregistreerd als wonend in het buitenland? Of als 'zonder vast woonadres'?


Nee, het is een tijdelijke maatregel die ervoor zorgt dat u een adres heeft in nl , gelijk aan de rechten van een persoon die echt een woonadres heeft .Maar let op; het is dus eenmalig en tijdelijk.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Betekent dit dat ik als ik nu een briefadres aanvraag ik dit niet nog een keer kan doen als ik na mijn studie in 2018/2019 weer ga reizen?


Nee niet direct. Laat u zich eens informeren op de site van de rijksoverheid of gemeente. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gemeenten/vraag-en-antwoord/kan-ik-een-briefadres-krijgen-als-ik-geen-vast-woonadres-heb

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De gemeente geeft aan dat zij liever hebben dat ik mij inschrijf bij mijn ouders als woonadres, terwijl dat voor mijn ouders nadelig is qua belasting. Ze geven aan dat zij geen reden zien voor een briefadres, tenzij ik mijn motivatie op orde krijg. Wat kan ik doen? Is het een mogelijkheid om me in de 5 maanden dat ik in het buitenland ben niet uit te schrijven op mijn woonadres? Ik wil me namelijk niet uit laten schrijven uit de Basisregistratie Personen. Mijn huidige adres betreft een studentenhuis.

Stel dat ik volgens de gemeente mijn motivatie niet op orde krijg, terwijl ik denk dat mijn motivatie wel op orde is, kan ik dan het besluit van de gemeente om mijn briefadres te weigeren aanvechten?


Ja in bezwaar. Overigens meen ik dat de gemeente niet de bevoegdheid heeft een voorkeur woonadres aan te geven. Vraag om een achterliggend artikel of beleid. Omdat het om een studentenhuis gaat , kan ik me juist voorstellen dat in het kader van uitwisseling of stage , uw woonplaats daar is. Maar ook in andere gevallen. Elke bevoegdheid moet dus terug te leiden zijn tot wet of beleid. Kan men dit niet noemen, dan klopt er iets niet.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag