Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik heb anderhalf jaar geleden mijn zoon in huis genomen omdat zijn moeder hem niet meer aankon. Ik heb mijn zoon niet erkend maar de man waar zijn moeder mee is/was getrouwd heeft hem wel erkend. Ik heb mijn zoon via de gemeente wel bij mij ingeschreven. Nergens sta ik geregistreerd zijn vader. Nu er een financiƫle kwestie speelt is de moeder van mening dat ik daar voor moet opdraaien.

Ben ik verantwoordelijk voor de kosten of zijn zij en haar (ex)man verantwoordelijk?

Met vriendelijk groet,

Als u uw zoon niet heeft erkend en zodoende ook niet met het ouderlijk gezag bent belast, dan is volgens artikel 1:169 BW voor de schade aan een derden die door hem is aangebracht degene die het ouderlijk gezag uitoefent aansprakelijk.

Beoordeel dit antwoord:

Dat hangt af van de situatie lijkt mij. In uw geval kan het overigens wel verstandig zijn dat u ook voor de wet als vader van uw zoon zal worden aangemerkt. Dan zal er een verzoek moeten worden ingediend ter vernietiging van de erkenning. Ook lijkt het mij wenselijk dat u in dat geval met het ouderlijk gezag wordt belast. U zou nu ook aanspraak kunnen maken op alimentatie als te voldoen aan u door de moeder van uw zoon. Indien dit gewenst is, zullen er overigens wel gerechtelijke procedures moeten worden opgestart. Desgewenst kunt u contact opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag