Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


De scheiding is nooit rechtstreeks aangemeld waardoor geen rechtstreekse uitbetaling door pensioenuitvoerder wordt gedaan. Wat kan ik in dit geval nog doen om dit wel uit te laten betalen, bij wie moet ik dan zijn en wat zijn de voorwaarden en wat is de hoogte van dit pensioen?

Ouderdomspensioen
Bij een scheiding heeft uw ex-partner recht op de helft van het ouderdomspensioen dat u tijdens uw huwelijk (of geregistreerd partnerschap) heeft opgebouwd. Dit geldt zowel voor een echtscheiding als een scheiding van tafel en bed. In de wet wordt dit recht ‘verevening’ genoemd.

Uw ex-partner krijgt zijn of haar deel van het ouderdomspensioen vanaf de datum dat u met pensioen gaat. Het wordt uitgekeerd zolang u beiden in leven bent. Als uw ex-partner overlijdt, krijgt u zijn of haar deel er weer bij. Als u eerder overlijdt dan uw ex-partner, stopt de uitkering van het deel van het ouderdomspensioen aan hem of haar ook.

Meld een scheiding binnen twee jaar
Als u de scheiding binnen twee jaar meldt aan uw pensioenuitvoerder, moet de pensioenuitvoerder het pensioendeel rechtstreeks aan uw ex-partner uitbetalen. Dus zonder uw tussenkomst.

Als u de scheiding pas na twee jaar meldt, vervalt het recht op rechtstreekse uitbetaling door de pensioenuitvoerder. Dan moet u volgens de wet het deel van het ouderdomspensioen voor uw partner zelf uitbetalen.

U dient uw ex aan te schrijven , dat hij/zij inzage moet geven in de hoogte van het lopende het huwelijk opgebouwde pensioen, en zodra hij/zij met (vervroegd) pensioen gaat dient hij/zij de helft bruto aan u uit te betalen, of na aanmelding alsnog via de pensioenverdeler.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag