Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Ontwerp Bestemmingsplan vs Vast te stellen Bestemmingsplan.

Recht tegenover onze woning wil men een appartementencomplex realiseren.
Het Vigerende bestemmingsplan geeft aan : Maatschappelijke bestemming- goothoogte 7 max meter- dakhelling 15-75 graden- bouwen binnen bouwvlak.

In het Ontwerpbestemmingsplan wil men dit omzetten naar Wonen - 3 lagen plus een kap- goothoogte max. 9 meter - bouwhoogte max. 12 meter- dakhelling 15-75 graden.

Tijdens een informatie avond ten tijde van de ter inzage legging zagen wij voor het eerst bouwtekeningen van het complex. Daarop zagen wij dat het gebouw 14,10 meter hoog getekend was met een plat dak. In onze zienswijze schreven we dat de tekeningen niet voldoen aan de regels en verbeelding van het ontwerpplan.

In de Nota van Beantwoording lezen wij dat wij dit terecht hebben opgemerkt en dat dit fout in het ontwerpbestemmingsplan stond. Men gaat het bestemmingsplan corrigeren. Het bouwplan dat wij hebben ingezien (tekening tijdens infoavond) is het plan zoals de initiatiefnemer wil realiseren.

Nu is het Vast te stellen plan bekend. Met daarin:
4 lagen - geen max goothoogte- max. bouwhoogte 15 meter- regel over dakhelling eruit.

Daarnaast is op de nieuwe verbeelding te zien dat het gehele complex groter is geworden ten opzichte van het Ontwerp en zelfs buiten het bouwvlak uitsteekt. Ook er is opeens een enorm uitstekend balkon van 24 m2 op getekend. (dit is voor ons compleet nieuw)

Mag een college zomaar (met terugwerkende kracht) zulke grote aanpassingen doen ten opzichte van het Ontwerp bestemmingsplan waarbij de nadelige gevolgen voor de omwonenden alleen maar toenemen??

Het lijkt wel alsof het college hun plannen aanpast aan de architect in plaats van de architect opdracht te geven binnen de gestelde kaders te werken.
Hoe moeten en kunnen wij hierop actie ondernemen? En hoe sterk staan wij?

Dit is een merkwaardig (voor u averechts) gevolg van uw oplettendheid tijdens de inspraak / zienswijzeprocedure, maar juridisch is er niets aan de hand.
De zienswijzeprocedure is ook bedoeld om dit soort weeffouten te corrigeren. In veel gevallen gaat het dan om projectprocedures, waarin de initiatiefnemer /projectontwikkelaar aangeeft wat hij wil realiseren en de gemeente daaraan wil meewerken.
Het is nu aan de gemeenteraad (de politiek dus!) om te beslissen of het plan wordt vastgesteld conform het aangepaste ontwerp of niet. U kunt uiteraard de politieke partijen die kritisch zijn op de bouwplannen wijzen op de gang van zaken en op de gevolgen van de inspraak op het (gewijzigde) plan. Stelt de raad het plan vast, dan kunt u nog in beroep tegen het plan zelf en ook tegen de omgevingsvergunning bouwen die mogelijk al (gekoppeld aan de planvorming) is aangevraagd. Wees dus ook op dit laatste attent!
Mocht uw verzet geen resultaat hebben, maar kunt u aantonen dat u schade (= waardevermindering van uw woning) lijdt, dan kunt u nog een planschadeclaim overwegen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag