Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn man en ik hebben besloten om te gaan scheiden, helaas moet dit nog even op zich laten wachten door omstandigheden. Nu ben ik mijzelf alvast aan het oriƫnteren op bepaalde onderwerpen. Graag zou ik na of tijdens de scheiding het eenhoofdig ouderlijk gezag willen aanvragen (ons kindje is 4 jaar). Man studeert nog en moet tegen die tijd volgens zijn zeggen (verplicht) 3x een half jaar stage lopen in het buitenland, heb dit nagekeken, 1x half jaar is verplicht. Man is ook buitenlander maar dan ook met NL nationaliteit. Aangezien hij in het buitenland stage gaat lopen en misschien wel gaat wonen na zijn studie, heb ik hierdoor kans op het eenhoofdig gezag? Dit ook mede gezien aanvraag van paspoort etc. en evt. medische omstandigheden die kunnen plaats vinden in zijn afwezigheid uit NL.

Inderdaad lijkt het mij verstandig om in uw situatie eenhoofdig ouderlijk gezag aan te vragen. Dit wordt in principe toegewezen, als u samen de echtscheiding aanvraagt en dit ook motiveert. In het echtscheidingsverzoek kan dan tegelijk wijziging gezag worden aangevraagd, zonder extra kosten.

Beoordeel dit antwoord:

U kunt om die reden inderdaad het eenhoofdig gezag aanvragen, maar dat hoeft niet. Indien een gezaghebbend ouder in het buitenland verblijft, is diens gezag van rechtswege (dus op grond van de wet) geschorst. Indien u beiden wel in contact blijft met elkaar, hoeft een verblijf in het buitenland overigens niet onoverkomelijk te zijn. Hij zou in dat geval de benodigde formulieren kunnen tekenen als u die via e-mail aan elkaar toestuurt. Ten aanzien van acute medische beslissingen is dit wel wat lastiger in geval van een verblijf in het buitenland. Mocht u eenhoofdig gezag willen vragen, dan raad ik u ook inderdaad aan dat goed te motiveren.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u beiden voor uw antwoord! Heb net vernomen dat hij na zijn studie terug wil na zijn vaderland! Wanneer ik eenhoofdig gezag ga aanvragen zal dit neem ik aan geen konsekwentie hebben voor een omgangsregeling en allementatie (zowel kind als partner)? Wanneer hij daad werkelijk vertrekt zal dat natuurlijk voor alles moeilijker maken.


Nee hoor, dat heeft inderdaad geen consequenties omdat hij voor de wet uiteraard gewoon de vader is van jullie kindje.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag