Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn vriendin heeft de ziekte van Crohn en ontvangt een bijstandsuitkering. Zij studeerde toen zij de diagnose kreeg op 21 jarige leeftijd. Door de ziekte kon zij de studie niet afmaken.

Zij heeft even geprobeerd te werken, maar bleek dit niet vol te kunnen houden, zij belandde hierdoor in de bijstand. Hier is zij wel arbeidsongeschikt verklaard dus heeft geen sollicitatieplicht, maar probeert wel elke week vrijwilligerswerk uit te voeren.

Omdat zij 21 was krijgt ze geen wajong uitkering en omdat zij niet heeft kunnen werken, ook geen WIA.

Ikzelf heb helaas ook geen topbaan, verdien minimumloon met een 0 uren contract. Nu is het in de bijstand volgens mij zo, dat als wij willen samenwonen, mijn inkomen gekort zouden worden. Daar ik met dit inkomen geen meerpersoons huishouden kan onderhouden, vroeg ik mij af wat er in deze situatie gedaan kan worden?

Op het moment dat u met uw vriendin gaat samenwonen, kunt u gezamenlijk in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering. De hoogte van deze uitkering bedraagt € 1.333,78 per maand, exclusief vakantiegeld (ik ga er vanuit dat u beiden 21 jaar of ouder bent). Uw inkomsten worden volledig op deze uitkering in mindering gebracht. Als uw inkomen dus hoger is dan genoemd bedrag, krijgt u beiden geen uitkering. U kunt met een laag inkomen uiteraard wel in aanmerking komen voor huurtoeslag, zorgtoeslag, bijzondere bijstand etc.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik begrijp hoe de bijstand werkt, maar mijn vraag is eigenlijk welke andere opties er zijn. Een meerpersoons huishouden runnen met maar 1 inkomen is niet/amper haalbaar. Ik vind het voornamelijk vreemd, dat wanneer je chronisch ziek wordt, er geen enkel ander vangnet zou zijn dan de bijstand waarin iemand in armoede moet leven.


Als een chronisch zieke niet in aanmerking komt voor een Wajong- of WIA-uitkering, dan resteert - helaas - de Participatiewet (bijstand). U kunt waarschijnlijk wel voor toeslagen in aanmerking komen en voor minimaregelingen die binnen uw gemeente bestaan. Een ander vangnet is er niet.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag