Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn ex-partner en ik zijn overeengekomen dat we het huis en de hypotheek op mijn naam zetten via een akte van verdeling. Het huis staat "onder water". De overbedeling waarde bedraagt €28.000.
Hoe voorkomen we dat mijn ex-partner schenkingsbelasting moet betalen over dat bedrag?

Als het huis onder water staat, dus als de hypothecaire schuld hoger is dan de waarde van het huis kan er geen sprake zijn van overbedeling voor wat de toedeling van het huis betreft. Ik kan daarom het bedrag van EUR 28.000 niet plaatsen.
Indien er sprake is van overwaarde, dus uitkering van een bedrag in het kader van de toedeling is er geen sprake van een schenking maar de uitkering van het aandeel in de overwaarde van de woning. Omdat er geen sprake is van een schenking is er geen schenkingsrecht verschuldigd.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Excuses, ik zal duidelijker zijn:

De getaxeerde waarde van het huis is X
De hypotheek is X + € 28.000

Aanstaande vrijdag tekenen mijn ex-partner en ik een akte van verdeling bij de notaris waarbij het huis en de volledige hypotheek mijn eigendom worden.
Mijn ex-partner krijgt ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid.
Volgens de notaris is er nu sprake van overbedeling van € 28.000, ik schenk als het ware mijn ex-partner € 28.000.
We willen voorkomen dat daar schenkingsbelasting over betaald moet worden.
Zijn daar mogelijkheden toe of is het bedrag zo klein dat de Belastingdienst ervan afziet?


Dit hangt af van de overige afspraken die gemaakt zijn in het convenant of de akte van verdeling, wellicht is de EUR 28.000 een vergoeding voor gemaakte kosten en andere zaken welke aan u zijn toebedeeld, in dat geval is geen schenkingsrecht verschuldigd. Ik kan dit niet beoordelen zonder kennis van de onderliggende stukken te hebben genomen, ik adviseer om uw vraag aan de notaris voor te leggen, mogelijk dient er nog iets aangepast te worden voor vrijdag.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag