Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik ben al een tijdje met mijn collega van plan om een eigen bedrijf te beginnen in de electrotechnische detailhandel, tevens ook de branche waarin we momenteel werkzaam zijn. Onlangs is onze oog op een winkelpand gevallen waarvoor we een afspraak gemaakt hebben met de makelaar voor een bezichtiging, deze bezichtiging hebben we zojuist al gehad en we zijn inmiddels in onderhandeling met de makelaar over de huurprijs.
In verband met onze voorbereidingen heb ik een aantal gegevens qua inkoopprijzen voor artikelen verzameld op de computer van de zaak en een excel bestandje gemaakt, deze inkoopprijzen zijn gegevens waar wij als personeel altijd toegang voor hadden in onze kassa systeem. Voor de rest hebben wij deze informatie niet naar derden doorgespeeld.

Dinsdag 7 januari 2017 zijn we om 9uur op de zaak aangekomen en onze werkgever was er waarschijnlijk maandag 6 januari achter gekomen dat wij in onderhandeling zijn met de makelaar, hij vroeg direct onze bedrijfssleutels terug en vermeldde hierbij dat wij het vertrouwen heel erg geschaad hebben en dat ze geen vertrouwen meer in ons hadden als personeel. Ze hebben ons ook kwalijk genomen dat wij onder werktijd met de computer van de zaak de inkoopprijzen hebben verzameld.
De reactie dat onze sleutels ineens werden teruggevraagd zijn wij erg van geschrokken omdat we de indruk kregen alsof we diefstal hebben gepleegd of zoiets.
Mijn vraag is of wij als werknemer iets verkeerds hebben gedaan waar onze werknemer juridische stappen tegen kan ondernemen. Ik heb geen concurrentie beding in mijn contract staan.

En mijn werkgever heeft besloten om onze roosters per direct aan te passen, afgelopen 10 jaar heb ik altijd van dinsdag t/m zaterdag gewerkt was ik maandagen vri. Dit kwam mij altijd goed uit omdat mijn vrouw ook de maandagen vrij is. Nu wil mijn werkgever mij om de week maandag en donderdag vrij geven, dus 1 week ben ik maandag vrij en dan werk ik dinsdag t/m zaterdag. En de andere week wil hij mij donderdag vrij geven zodat ik maandag t/m woensdag werk en vrijdag wn zaterdag werk. Ik gaf in eerste instantie als reactie dat als ik maandag zou moeten werken ik dan de zaterdag vrij wil zijn, dit omdat ik toch 2 dagen opeen volgend van mijn weekend wil kunnen genieten maar hier is mijn werkgever niet mee akkoord gegaan. Kan hij dit zomaar van mij eisen?

De aanpassing van werktijden dient in overleg te geschieden. Na zo lang een vast rooster te hebben gehad, hebt u daar ook wel recht op. Alleen bij een zwaarwegend bedrijfsbelang kan de werkgever eenzijdig aanpassingen doen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

En what about het eerste stukje van mijn verhaal? Heb ik wettelijk iets gedaan wat niet mag of waar mijn werkgever juridische stappen tegen kan zetten?


Het treffen van voorbereidingen voor een eigen bedrijf is niet verwijtbaar. Van het kopiƫren van bedrijfsgegevens onder werktijd ben ik wat minder gecharmeerd. Ik kan mij voorstellen dat de werkgever daar ook moeite mee heeft (vooral) vanwege het gebruik van de werktijd voor andere doeleinden en ook wel vanwege het meenemen van bedrijfsgegevens, hoewel die inkoopprijzen waarschijnlijk ook op een andere manier wel verkrijgbaar zijn? Het lijkt mij niet dat dit een reden kan opleveren om de werktijden aan te passen, tenzij het iets met toezicht te maken zou hebben.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De inkoopprijzen zijn inderdaad via meerdere wegen te achterhalen, vooral na 10 jaar werkervaring zou je die ook makkelijk kunnen voorspellen aan de hand van verkoopmarges, tenslotte heb ik geen lopende band werk. Mochten er klanten in de winkel zijn of emails zijn die beantwoord moeten worden of bestellingen die verwertk moeten worden dan zijne deze taken eerst uitgeboerd. Ik heb tenslotte geen werk laten liggen om mijn eigen voorbereidingen te treffen.

Het aanpassen van werktijden hebben meer te maken met het toezicht houden inderdaad. Maar wat voor stappen zou ik kunnen nemen als mijn werkgever duidelijk heeft gezegd dat hij het vertouwen in mij kwijt is? U snapt natuurlijk wel dat het niet meer prettig werken is elke dag bij iemand waardoor je niet vertrouwd wordt, kan dit een reden voor mij zijn om mijn ontslag in te dienen met behoud van ww uitkering?


Zelf ontslag nemen levert altijd een groot risico op in verband met de WW uitkering. Dat is beslist af te raden. Wat u wel kunt doen is weigeren om mee te werken aan wijziging van de arbeidstijden met als argument dat daar geen geldige reden voor is. Daarbij kunt u uitdrukkelijk aangegeven dat u, zolang u bij deze werkgever werkt, uw werkzaamheden naar behoren zult doen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag