Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik ben sinds 2013 gescheiden. We zijn in het ouderschapsplan overeengekomen dat vader 1x per weken de kinderen een weekend 'heeft' en bij alle vakanties de helft. Hij houdt zich niet aan deze afspraken. Hoe kan ik ervoor zorgen dat hij dat wel doet? Hij zegt dat zijn werk hem niet toestaat om zoveel vrij te nemen, maar dat werk bestond ook al toen het OP werd gemaakt.
Daarnaast wil een van de kinderen niet meer naar haar vader vanwege ruzies. Hij wil die ruzies niet oplossen, maar maakt het juist erger door haar steeds uit te schelden. Gezien de zorg voor haar (ze is autistisch) vind ik het heel zwaar om alles alleen te doen. Kan ik er voor zorgen dat hij wel zijn verantwoordelijkheid neemt of moet ik me overal bij neerleggen. Ik wil in geen geval dat de kinderen 'last' hebben van onze meningsverschillen, dus naar een rechter hiermee lijkt me de verhoudingen nog meer verslechteren. Kunt u advies geven?

U zou aan uw ex-man kunnen voorstellen om in mediation te gaan om te kijken of er in gezamenlijk overleg tot een oplossing gekomen kan worden.

Als dat niet tot de mogelijkheden behoort, kunt ook overwegen of een andere regeling wellicht niet beter is. Ik begrijp dat uw graag wilt dat uw ex-man zijn verantwoordelijkheid neemt, maar als hij dat niet wil/kan dan is het misschien beter om hem die verantwoordelijkheid niet meer te geven dan wel anders in te vullen. Dat geeft u en uw kind dat niet meer naar hem toe wil duidelijkheid en voorkomt teleurstellingen. Dat voelt misschien als een beloning voor het niet nakomen van de afspraken door uw ex-man of dat u zich erbij neerlegt, maar het geeft wel rust.

Indien beide oplossingen niet tot resultaat leiden of u dat niet wilt, zult u toch naar de rechtbank moeten. Dat heeft echter, zoals u al schrijft, ook zijn nadelen. Zou u daar toch voor kiezen moet u er wel voor zorgen dat de door de rechtbank vastgestelde zorgregeling/omgangsregeling afdwingbaar is. Anders levert u de gang naar de rechtbank niets op.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

En wat zou dan een andere invulling kunnen zijn?
Naast het betalen van alimentatie is er niets anders wat hij doet voor de kinderen. Er is een omgangsregeling en hij betaalt 140,- pm per kind. Als hij meer zou betalen zou het in mindering gebracht worden op mijn bijstandsuitkering. In mediation gaan brengt ook weer kosten met zich mee, die ik niet kan betalen. Bovendien kan hij zich daar dan ook niet aan gaan houden. Destijds heeft hij bij het maken van het OP ook overal 'ja' op gezegd. Toen vroeg ik al aan de mediator wat ik kan doen als hij zich er niet aan houdt, want ik ben natuurlijk niet voor niets van deze man gescheiden. De mediator gaf toen aan het eerst maar eens uit te proberen, misschien viel het mee. Dat kunnen we dan nu opnieuw gaan doen, maar erg veel vertrouwen heb ik daar niet in, eerlijk gezegd.
Of zijn er nog andere dingen die ik zou kunnen vragen om in een OP te regelen?


Een andere invulling zou kunnen zijn dat de zorgregeling/omgangsregeling in overeenstemming wordt gebracht met de praktijk. Dat is, zoals gezegd, verdrietig omdat uw ex-man niet thuis geeft en het kennelijk oké vindt om niet veel voor zijn kinderen te beteken , maar het schept wel duidelijkheid.

Anders rest niets anders dan een gang naar de rechtbank, maar dan moet er wel een dwangsom in de beschikking opgenomen worden. Rechtbanken zijn daar echter niet happig op wat ook wel te begrijpen is.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag