Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


k stel deze vraag voor mijn vader.
Mijn ouders zijn 53 jaar getrouwd geweest en inmiddels gescheiden. Ze hadden afgesproken niet aan elkaars pensioen te komen maar mijn moeder heeft inmiddels toch aangegeven dat ze wel het pensioen van elkaar 50/50 wil verdelen.
De pensioenfondsen keren inmiddels alles 50/50 uit. Nou wil mijn moeder van de tijd dat ze het te verdelen bedrag niet heeft aangevraagd dit geld ook nog terug ontvangen van mijn vader..... Het gaat om niet veel geld. Moet mijn vader het verschil nu nog betalen met terugwerkende kracht? Of is dit recht van mijn moeder verlopen omdat ze dit pas laat bij het pensioenfonds heeft aangevraagd? En als ze er recht op heeft waarom moet dit via mijn vader en niet via de uitkerende instanties?

Uit het feit dat het pensioen nu wel verevend wordt, leid ik af dat uw ouders niet bij convenant verevening hebben uitgesloten oftewel dat ze hun oorspronkelijke afspraak niet zodanig schriftelijk hebben vastgelegd dat uw moeder nu geen aanspraak meer op de helft van het pensioen (opgebouwd ten tijde van het huwelijk) van uw vader kan maken en vice versa. Dat betekent dat uw moeder vanaf het moment dat zij daar recht op had (moment van pensionering van uw vader dan wel moment van scheiding) op grond van de 'Wet verevening pensioenrechten bij scheiding' ook aanspraak kon maken op de helft van het pensioen van uw vader. Dat vorderingsrecht verjaart na vijf jaar, want het is een geldvordering. Omdat pensioen maandelijks wordt uitbetaald verjaart dat recht dus iedere maand opnieuw na vijf jaar.

Wellicht kan uw vader zich op rechtsverwerking beroepen. Hij zou kunnen stellen dat op grond van de afspraak tussen uw ouders hij er geen rekening meer mee hoefde te houden dat uw moeder alsnog de helft van zijn pensioen zou opeisen en zeker niet met terugwerkende kracht. Rechtsverwerking wordt echter niet heel snel aangenomen.

Uw moeder spreekt uw vader aan en niet de uitkerende instanties omdat de uitkerende instanties in het verleden (totdat zij de helft aan uw moeder zijn gaan betalen) het gehele pensioenmaandbedrag aan uw vader hebben uitgekeerd. Uw vader heeft het hele maandbedrag ontvangen, ook de helft waar uw moeder nu aanspraak op maakt. De pensioenuitvoerder heeft aan zijn verplichting voldaan. Zolang de pensioenuitvoerder geen weet heeft van een verevening kan en zal hij niet verevenen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag