Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Hallo
Vanaf welke leeftijd mogen kinderen zelf hun godsdienst kiezen..
Voogdijpleegkinderen..moslim ouders..
Willen nu christenen worden..
Zijn 13/14/15 jaat

De ouders belast met ouderlijk gezag, moeten dit besluiten voor de kinderen. Als het bij de kinderrechter ter tafel zou komen, kunnen kinderen vanaf 12 jaar door de rechter worden gehoord en kan de rechter dus ook iets anders besluiten dan de ouders wensen.

Beoordeel dit antwoord:

Welk geloof iemand aanhangt, is niet afhankelijk van leeftijd. Dat laat onverlet dat een keuze voor een bepaald geloof zoals in de door u geschetste situatie lastig is. Ouders voeden immers hun kinderen op op de wijze die zij het beste vinden. Als kinderen van ouders die moslim zijn dan in een pleeggezin komen en de kinderen willen na verloop van tijd christen worden, is dat een ingrijpende beslissing. Het is goed om als pleegouders daar prudent mee om te gaan. Het zou jammer zijn als de pleegouders het verwijt krijgen dat zij de kinderen een bepaalde (geloofs)richting, die strijdig is met het geloof van de ouders, hebben gestuurd.

Geloofskeuzes zijn dus niet leeftijdsafhankelijk, lid worden van een kerk is dat wel. Ten eerste is er de kwestie van het gezag. Wie heeft dat, zijn dat de ouders of zijn deze uit het gezag ontheven? In het eerste geval beslissen de ouders over lidmaatschap van een kerk en zij zullen de kinderen hoogstwaarschijnlijk geen lid maken van een christelijke kerk. Is het het tweede dan zou(den) eventueel een voogd of de pleegouders de kinderen lid kunnen maken van een kerk. Ik meen dat het in deze situatie verstandig is om de kinderen geen lid te maken van een christelijke kerk ook al zouden de pleegouders daar de bevoegdheid toe hebben. Laat de kinderen zelf maar beslissen als ze achttien jaar worden en meerderjarig. Meerderjarigen maken hun eigen keuzes en nemen hun eigen beslissingen waar ze (juridisch) ook verantwoordelijk voor gehouden kunnen worden. Er is immers geen enkele man over boord als ze niet eerder lid zijn van een kerk.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag