Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik ben inmiddels gescheiden na een vreselijk moeilijke vechtscheiding.
Wij hebben nu alleen nog een koopwoning welke inmiddels verkocht is waarvan de overdracht eind van deze maand plaats gaat vinden bij de notaris.
Echter heb ik in de bijna afgelopen 4 jaar alle vaste lasten zoals hypotheek, verzekeringen, OZB, gemeentelijke en provinciale heffingen, energie, water etc etc alleen door betaald voor de woning.
Nu kreeg ik een schrijven van de notaris dat de overwaarde van de woning bij overdracht verdeeld en uitbetaald gaat worden in gelijke delen voor beide partijen. Aangezien de scheiding al zeer moeizaam is verlopen door alle tegenwerking van mijn ex, voorzie ik nu dat ik ook weer veel moeite zal krijgen met het terug vorderen van de door mij doorbetaalde kosten van de woning. Daarom heb ik bij de retour informatie welke de notaris aan het begin van de briefwisseling heeft gevraagd, bij de opmerkingen gezet dat ik de overwaarde in depot wilde zetten i.v.m. deze zaak. Mijn vraag is dan ook. Kan en mag ik dit zelf eisen ?
Want ik heb geen bijstand van een jurist of advocaat namelijk. En het begint nu namelijk echt kort dag te worden richting de overdracht.

Nee, dat mag u niet eisen althans als u de verdeling tegenspreekt zal er een kort geding moeten volgen waarin de overwaarde op een derde rekening zal moeten gezet tot in de uitspraak van de bodemzaak. Zonder advocaat kan dit niet.

Beoordeel dit antwoord:

Er van uitgaande dat u voor de door u genoemde betalingen een vordering op uw ex heeft (dat staat op grond van uw vraagstelling wat mij betreft niet vast), kunt u vragen aan de notaris om het bedrag van uw vordering in depot te houden. Echter als de notaris of uw ex hieraan niet willen meewerken, zult u wel snel actie moeten ondernemen, dwz. voor de waarde van uw vordering beslag laten leggen onder de notaris, en dan zult u ook een advocaat moeten inschakelen om toestemming aan de rechtbank te vragen om beslag te mogen leggen. E.e.a. kan ook leiden tot vertraging bij de eigendomsoverdracht en als gevolg daarvan tot schadeclaims van de kopers.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik heb inmiddels zelf een brief in elkaar geknutseld welke ik aangetekend naar mijn ex wil sturen.
Met het verzoek aan haar, om de notaris toestemming te verlenen dat er een deel van de overwaarde in een depot gestort mag worden zodat we na de overdracht gezamenlijk tot een betalingsregeling kunnen komen.
Indien ze daar geen medewerking aan wil verlenen, dan zou ik helaas wederom een advocaat in moeten schakelen, en ik ben bang dat dit dan wederom in de papieren zal gaan lopen. En de advocaat kosten zal ik waarschijnlijk niet kunnen verhalen op de tegenpartij.


Gezien hetgeen u schetst over het moeizame verloop van uw echtscheiding, raad ik u aan op korte termijn een advocaat in de hand te nemen die namens u in kort geding kan verzoeken dat uw ex de het haar toekomende deel van de hypotheek dat u al die tijd betaald heeft aan u verschuldigd is, waarna aan de hand van dat vonnis inderdaad executiemaatregelen genomen kunnen worden. U kunt de notaris dit zeker verzoeken, vraag is echter of hij dat ook zal doen. Overeenstemming tussen u beiden kan tot afwikkeling leiden. Anders heeft u dus echt dat vonnis nodig. In rechte kan worden verzocht dat uw ex de kosten van de procedure draagt. Vaak dekt dat echter niet de volledige lading van uw kosten. Desalniettemin raad ik u aan deze mogelijkheid met de advocaat te bespreken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag