Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn vriend is gescheiden en betaald aan zijn ex alimentatie voor de kinderen. Wij gaan straks samenwonen . Nu is onze vraag veranderd dat iets in de hoogte van de alimentatie voor de kinderen? Hij betaald op dit moment geen partner alimentatie . Kan het zijn dat door mijn eigen inkomen hij straks wel partner alimentatie moet betalen??
Op internet is van alles te lezen, maar de ene website zegt iets anders dan de andere. We willen het graag goed regelen en op de hoogte zijn van wat er straks kan gaan gebeuren..

Er verandert er voor de kinderalimentatie vooraleerst niets. Dat zou anders kunnen worden als u met uw partner zou gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap zou aangaan. Dan zou u stiefouder van de kinderen van uw partner worden (maar ook alleen dan, u wordt geen stiefouder van de kinderen van uw partner als u met hem gaat samenwonen) en zou u ook een onderhoudsverplichting kunnen krijgen. Dat is overigens alleen zo als de kinderen voor vijftig procent of meer bij uw partner en u zouden verblijven en zo deel zouden uitmaken van uw gezin.

Voor eventueel te betalen partneralimentatie verandert er wel wat. Doordat uw partner met u gaat samenwonen kan hij bepaalde kosten die hij eerst alleen moest dragen met u delen. Zoals de woonlasten. Bij de berekening van de partneralimentatie gaat men er in geval van samenwoning vanuit dat de alimentatieplichtige (dat is uw partner) de woonlasten maar voor de helft hoeft te dragen, de andere helft betaalt u, zo wordt geredeneerd. Dat is alleen anders als u niet in uw eigen inkomen kunt voorzien doordat u bijvoorbeeld arbeidsongeschikt bent o.i.d.
Uw partner zou dus meer draagkracht kunnen krijgen door de samenwoning met u waardoor hij ook geld zou kunnen overhouden om partneralimentatie te betalen.

Beoordeel dit antwoord:

Het samenwonen heeft geen invloed op de hoogte van de te betalen kinderalimentatie. Dit kan anders zijn indien u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap met elkaar aangaat inderdaad. U zou dan ook onderhoudsplichtig worden jegens de kinderen van de partner.

Het samenwonen heeft geen invloed op de partneralimentatie. Onder het oude stelsel van alimentatietekenen werd inderdaad geoordeeld dat uw partner dan bepaalde kosten met u zou kunnen delen waardoor hij een hogere draagkracht zou kunnen hebben voor onder meer de kinder- en partneralimentatie. Dat is nu niet meer het geval nu er gerekend wordt met forfaitaire bedragen. In uitzonderingsgevallen zou dat anders kunnen zijn, maar dat gaat dus over het algemeen niet op. Overigens zal de ex-partner van uw partner dan ook om de voldoening van die partneralimentatie moeten vragen gezien het feit er thans kennelijk niets betaald wordt. Vraag is allereerst of zij dat ook überhaupt zal verzoeken. Indien zij dat zou doen, maakt de samenwoning verder (als hiervoor al aangegeven) niets uit nu dat in beginsel geen gevolgen heeft voor de draagkracht van uw partner.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag