Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik had een vraag over een hypothetische situatie:
Stel een vrouw wordt zwanger na een 'one night stand' doordat de anticonceptie niet correct functioneerde. De man heeft daarna nooit meer contact met de vrouw gehad. Is het mogelijk om na geboorte van het kind de man te verplichten tot betaling van kinderalimentatie?
In dit scenario weigert de man het kind te erkennen en wil hij ook geen DNA-test laten doen.

Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

De man is in dat geval toch gehouden 21 jaar kinderalimentatie te betalen. De DNA test kan worden afgedwongen.

Beoordeel dit antwoord:

De verwekker van een kind dat alleen een moeder heeft, is als ware hij ouder verplicht tot het voorzien in de kosten van verzorging en opvoeding van het kind, zo staat het in de wet (artikel 394 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek). Als de verwekker weigert om te betalen kan de moeder bij de rechtbank een verzoek tot alimentatiebetaling indienen. Dit verzoek wordt wel de 'vaderschapsactie' genoemd. Dus ook de meneer van de 'one-night-stand' is verplicht om kinderalimentatie te betalen. Als hij tijdens een procedure bij de rechtbank (de vaderschapsactie) beweert dat hij de verwekker niet is zal de rechtbank een DNA wensen.

Dat de verwekker geen DNA test wil doen is misschien niet zo verstandig. Uit deze test zou immers ook kunnen blijken dat hij de vader niet is, het was immers maar een 'one-night-stand'.

Overigens kan de moeder binnen vijf jaar na geboorte van het kind ook een verzoek tot gerechtelijke vaststelling vaderschap indienen, het kind kan het zelfs altijd doen, dan geldt de limiet van vijf jaar niet. Als de verwekker dan niet wil meewerken zal de rechtbank daaruit de conclusies treken die zij geraden acht.

Aan de gerechtelijke vaststelling van het vaderschap zijn verstrekkende gevolgen verbonden. Zo ontstaat er met terugwerkende kracht vanaf de geboorte een familierechtelijke band tussen de man en het kind: de man wordt de juridische vader van het kind. Daarnaast is de vader onderhoudsplichtig voor zijn kind. Verder erft het kind erft van de man, kan het kind de naam van de man krijgen en het kind krijgt de Nederlandse nationaliteit als de man Nederlander is.

Beoordeel dit antwoord:

Ja dat kan, dan zal daar een gerechtelijke procedure voor moeten worden opgestart. Indien u het vaderschap ook voor de wet wenst te hebben vastgesteld, zal er mogelijk inderdaad ook een gerechtelijke procedure tot gerechtelijke vaststelling van het vaderschap moeten worden opgestart. In die procedure zal over het algemeen een DNA onderzoek worden gelast indien de man aangeeft dat hij de vader niet is. Als hij weigert daar aan mee te werken, zal de rechtbank er over het algemeen vanuit gaan dat hij de vader van het kind is.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag