Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Kan een ex met terugwerkende kracht na 7 jaar alimentatie eisen

Dit kan tot 5 jaar, tenzij in de scheidingsstukken andere afspraken zijn vastgelegd.

Beoordeel dit antwoord:

Ik ga ervan uit dat u getrouwd bent geweest en dat u het hebt over partneralimentatie.

Er moeten dan twee situaties worden onderscheiden. De eerste situatie is dat de partneralimentatie zeven jaar geleden niet is vastgesteld, niet door afspraak en niet door de rechtbank, maar nu alsnog verzocht wordt en wel met terugwerkende kracht ook over de afgelopen zeven jaar. In die situatie zal dat niet snel met terugwerkende kracht worden vastgesteld. Dat zou namelijk in strijd zijn met de rechtszekerheid. Uw ex had immers alle gelegenheid om zeven jaar geleden al partneralimentatie te verzoeken. Als ze dat niet heeft gedaan, moet dat voor haar risico blijven. Het zou alleen anders zijn als de alimentatie zeven jaar geleden niet is vastgesteld omdat uw ex van alimentatie heeft afgezien om redenen die niet juist waren op basis van informatie die van u afkomstig was. Bijvoorbeeld dat u haar gezegd zou hebben dat u geen (voldoende) inkomen had, maar u had wel voldoende inkomen.

De tweede situatie is dat de alimentatie zeven jaar geleden wel is vastgesteld, in die zeven jaar nooit is betaald en nooit opgeëist. In dat geval kan de alimentatie over de laatste vijf jaren opgeëist worden omdat geldvorderingen (en dat is het in dit geval) niet eerder dan na vijf jaren verjaren. U wist in dat geval dat u een verplichting had om alimentatie te betalen, maar hebt dat niet gedaan, u bent in gebreke gebleven. Dat moet dan voor uw risico blijven.

Overigens zou in de eerste situatie uw ex nog wel vaststelling van de alimentatie kunnen verzoeken voor de komende jaren als zij tenminste aanspraak zou kunnen op een alimentatietermijn van meer dan zeven jaar (volgens de wet kun je maximaal twaalf jaar aanspraak maken op partneralimentatie mits je langer dan vijf jaar getrouwd bent geweest dan wel als je korter getrouwd bent geweest uit het huwelijk kinderen zijn geboren).

Beoordeel dit antwoord:

Dit kan verzocht worden maar zal erg weinig kans van slagen hebben. Desalniettemin is het in dat geval verstandig een advocaat in de hand te nemen die namens u een verweerschrift tegen die vordering zal indienen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag